Risotto z kaszy gryczanej z pesto
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
25 osób zapisało

Składniki
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
200 mililitrów
1 litr
100 gramów
250 gramów
1 opakowanie
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rukolę umyj, osusz i włóż do naczynia miksującego. Wlej oliwę (odłóż 1-2 łyżki do smażenia), dodaj sos sałatkowy Knorr i wmiksuj na gładki sos.
Krok 2
Cebulkę pokrój drobno i podsmaż w dużym rondlu na pozostałej oliwie. Jak się zarumieni wsyp kaszę gryczaną i dalej smaż aż zrobi się szklista.
Krok 3
Wlej wino i duś aż wyparuje.
Krok 4
Wlej wodę, dodaj kostki Knorr i gotuj powoli aż kaszą wchłonie płyn i zrobi się kremowa. Mieszaj od czasu do czasu.
Krok 5
Zetrzyj parmezan. Gdy kasza będzie miękka dodaj parmezan oraz groszek. Zdejmij z ognia i delikatnie wymieszaj. Gotowe risotto podawaj polane sosem pesto. Danie możesz udekorować listkami świeżej rukoli.

Dobra rada:
Na koniec do risotto możesz dodać również łyżkę świeżego masła oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw odrobiną soku z cytryny. Nadmiar sosu pesto przełóż do słoiczka, zalej oliwą i tak przechowuj w lodówce nawet tydzień.
Porcja dania dostarcza istotną ilość żelaza potrzebnego w codziennej diecie. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z kaszy gryczanej z pesto
Większość szefów kuchni uważa, że podstawą udanego risotto jest ryż arborio. Czasem jednak warto zejść z tradycyjnego kulinarnego kursu, by odkryć zupełnie nowe, wyborne połączenia. Możemy zaryzykować stwierdzenie, że nawet włoscy kucharze zaniemówiliby z wrażenia po skosztowaniu naszej wersji dania w przepisie na risotto gryczane, którego bazę stanowi kasza gryczana.
Dla kogo?
Risotto czy może kaszotto? Uważamy, że kwestia nazewnictwa odchodzi na dalszy plan, gdy mowa o tego rodzaju przysmaku jak gryczane risotto z pesto z rukoli. Czym byłoby gotowanie bez smakowitego zamieszania, kombinowania i eksperymentowania?
Na jaką okazję?
Risotto gryczane z pesto z rukoli śmiało możecie serwować, gdy spodziewacie się gości. Świętowanie ważnych chwil przy stole nie musi wiązać się z nieśmiertelną sałatką jarzynową i mięsną pieczenią.
Czy wiesz, że?
Nasiona rukoli wykorzystywane są między innymi do produkcji pikantnej pasty, podobnej w smaku i konsystencji do musztardy dijon.
Dla urozmaicenia:
Niecodzienne pesto zamiast rukoli przygotować można również z natki pietruszki, rzodkiewki i jarmużu.