Risotto z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z dynią

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

25 mililitrów

1 litr

1 sztuka

80 gramów

60 gramów

2 sztuki

150 gramów

150 gramów

75 gramów

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę orkiszową ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 2

Dynię obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Cebulę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Orzechy pokrusz na mniejsze kawałki, a parmezan zetrzyj. Rukiew wodną umyj i osusz.

Krok 3

Dynię upiecz w temperaturze 220 stopni aż będzie rumiana i miękka, ok. 15 minut.

Krok 4

W dużym rondlu podgrzej oliwę i podsmaż cebulę, selera oraz czosnek. Dodaj ryż i smaż całość aż zrobi się szklista – ok. 2 minut.

Krok 5

Wlej wodę, dodaj kostki Knorr i duś powoli mieszając od czasu do czasu ok 15 minut aż ryż wchłonie bulion.

Krok 6

Wsyp wcześniej ugotowaną kaszę orkiszową i gotuj razem jeszcze 5 minut.

Krok 7

Na końcu dodaj dynię oraz starty ser. Zdejmij z ognia i wymieszaj aż składniki się połączą. Risotto podawaj posypane orzechami i rukwią wodną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Rukiew wodną możesz zastąpić rukolą lub młodymi listkami szpinaku. Dopraw risotto sokiem z cytryny.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z dyniąRisotto z dynią

Z dumą prezentujemy wegetariańską patelnię rozmaitości. Wielobarwny obiad, który z powodzeniem można podać nawet podczas dużych uroczystości, wcale nie musi zawierać mięsa. Risotto z dynią piżmową i rukwią wodną to propozycja, która zawsze prezentuje się elegancko, a smakuje? O tym najlepiej przekonać się na własnym podniebieniu. 

Dla kogo?

Przepis na risotto z dynią piżmową i rukwią wodną w swoim notatniku powinni mieć wszyscy wielbiciele ryżowych potraw.

Na jaką okazję?

Chcecie udowodnić bliskim, że Wasza nauka gotowania daje wyśmienite efekty? Zaproście ich na obiad z warzywnym risotto w roli głównej. Jest na tyle nieskomplikowane w przygotowaniu, że z pewnością wystarczy czasu na zrobienie popisowego deseru.

Czy wiesz, że?

Najprostszym sposobem na oczyszczenie wnętrza dyni piżmowej jest przekrojenie jej na pół i wyjęcie wszystkich pestek za pomocą łyżki.

Dla urozmaicenia:

W charakterze smacznej dekoracji risotto z dynią warto wykorzystać płatki migdałowe.