
Składniki
300 gramów
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
50 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wkładamy głowy i ogony ryb, dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy około 15 minut. Następnie wkładamy dzwonka różnych ryb czyli łososia, szczupaka, okonia i gotujemy 10 minut.
Krok 2
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, oraz mieszankę warzyw i plastry kartofli, doprawiamy 1 łyżką mieszanki (czerwona i zielona papryka w płatkach, oraz gorczyca, pasternak i kminek oraz odrobina soli)1 łyżkę czerwonej papryki i podsmażamy 4 minuty cały czas mieszając. Następnie wlewamy odcedzony wywar rybny, dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr, kawałki ugotowanych ryb i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.
Krok 3
Gdy warzywa będą miękkie możemy zagęścić zupę łyżeczką jasnej zasmażki. Zupę rozlewamy do miseczek, na wierzchu układamy kawałki łososia i dekorujemy natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa rybna z ryb mieszanych i warzyw
Zupa rybna z tego przepisu łączy w sobie wiele różnych smaków – zawiera nie tylko kilka gatunków ryb, ale również mieszankę wielu warzyw i przypraw. Połącz te składniki w jednym garnku i stwórz pyszne danie obiadowe. Do przyrządzenia zupy użyj ryb, takich jak: łosoś, szczupak i okoń. Z ich głów i ogonów przygotuj bulion, dodaj do niego ziele angielskie i liść laurowy. W wywarze ugotuj też pozostałe części ryb, pokrojone w tzw. dzwonki. W zupie powinny znaleźć się różne warzywa: żółta i czerwona papryka, marchew, zielona fasolka, kukurydza i ziemniaki. Smaży się je na oliwie z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku oraz przypraw, takich jak: papryka w płatkach, mielona słodka papryka, kminek, gorczyca, pasternak i chili. Jeśli nie masz pasternaku, możesz zastąpić go pietruszką – ich smaki są do siebie zbliżone. Gotowe warzywa łączy się z przecedzonym rybnym bulionem i kawałkami gotowanych ryb. Możesz także zagęścić zupę odrobiną zasmażki. Danie serwuj na gorąco, układając na wierzchu kawałki łososia i dekorując drobno posiekaną natką pietruszki.