Zupa z kukurydzy z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z kukurydzy z czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

heart
1661 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

447 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1008 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

3 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyłuskaj kolby kukurydzy. Zmiksuj połowę ziaren z ciepłym mlekiem, kostką bulionową Knorr, szczyptą gałki muszkatołowej oraz pieprzem.

Zupa z kukurydzy z czosnkiem - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek podsmaż na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie dodaj zmiksowane ziarna kukurydzy i gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu.

Zupa z kukurydzy z czosnkiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj pozostałą kukurydzę i ponownie gotuj przez 3 minuty. Podawaj zupę posypaną natką pietruszki.

Zupa z kukurydzy z czosnkiem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Ewa Marek

    Ewa Marek , 19.04.2019

    Dla mnie za słodka, ale ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ad amski

    ad amski , 19.05.2016

    xj MB V. cm M z m mm C

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z kukurydzy z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z kukurydzy z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z kukurydzy z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z kukurydzy z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z kukurydzy z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z kukurydzy z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z kukurydzy z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z kukurydzy z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z kukurydzy z czosnkiemZupa z kukurydzy z czosnkiem

Zupa kukurydziana to oryginalne połączenie składników rodem z Meksyku z tym, co lubią i znają Europejczycy. Ze względu na słodkawy smak i piękny żółty kolor bardzo lubią ją dzieci. Jej bazą jest bulion warzywny lub drobiowy oraz ugotowana kukurydza, zwana złotem Ameryki. Kolby świeżej kukurydzy należy gotować w wodzie z cukrem i solą, wtedy jest najsmaczniejsza. Jeśli poza sezonem nie masz dostępu do kukurydzy w kolbach, możesz użyć także tej z puszki. Zupę kukurydzianą możesz podawać posypaną siekaną natką pietruszki, lubczykiem, liśćmi kolendry, z grzankami groszkiem ptysiowym lub prażonymi nasionami słonecznika. Jeżeli ty lub twoi bliscy jesteście miłośnikami mięsa, zaserwuj ją z kawałeczkami kurczaka, boczkiem lub kiełbasą chorizo. Zupę kukurydzianą w wersji dla najmłodszych podaj z popcornem. Będą zachwyceni.