Żur wielkanocny z chrzanem i suszonymi grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żur wielkanocny

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

30 gramów

1 sztuka

50

4 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w szklance gorącej wody, następnie pokrój w paski.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj, kiełbasę pokrój w talarki. Jajka ugotuj na twardo.

Krok 3

Cebulę, czosnek i kiełbasę przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pokrojone grzyby. Oprósz majerankiem, smaż jeszcze chwilę a następnie zalej wywarem z moczenia grzybów i zagotuj.

Krok 4

Zupę Knorr wymieszaj z 600 ml zimnej wody i dodaj do gotujących się dodatków.

Krok 5

Całość gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj śmietanę i dopraw chrzanem. Podawaj z jajkiem na twardo i posiekaną natką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żur wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żur wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żur wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żur wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żur wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żur wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żur wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żur wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żur wielkanocnyŻur wielkanocny

Smak, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta Wielkanocne? To oczywiście popularny żur z jajkiem i kiełbasą. Gorący, aromatyczny, dobrze przyprawiony, z dodatkiem leśnych grzybów, chrzanu i majeranku – sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. W wersji codziennej możesz go posypać grzankami i szczypiorkiem lub podać z kromkami świeżego pieczywa. Będzie smaczną kolacją lub ciepłą przekąską zimową porą. Żurek może też z powodzeniem być głównym daniem, jeśli skomponujesz z nim np. nadziewane pieczarkami i serem koperty z ciasta francuskiego albo popularne kapuśniaczki – ciasto drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Podczas uroczystego obiadu możesz zaserwować żurek przybrany wstążkami z marchewki, z dodatkiem jajek przepiórczych (gotuje się je nieco krócej niż jaja kurze) oraz zielonym akcentem w postaci koperku, szczypiorku lub natki pietruszki. Przyrządź tę popularną zupę według naszego przepisu i ciesz się jej smakiem nie tylko przy okazji świąt, ale przede wszystkim na co dzień!