salatki bez miesa
96 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: salatki bez miesa (96) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Sałatki bez mięsa
Nikogo raczej nie dziwią sałatki bez mięsa. W polskiej tradycji kulinarnej najczęściej spotykane były właśnie takie wersje tego dania. Któż nie pamięta tradycyjnej, imieninowo-świątecznej sałatki jarzynowej z majonezem i gotowanymi warzywami. Jeśli preferujecie tego rodzaju potrawy – skorzystajcie z naszych podpowiedzi na sałatki w stylu wege. Propozycji mamy naprawdę wiele. Łączy je prostota i szybkość przygotowania. Są to więc dania idealne dla niespodziewanych gości czy na ekspresową przekąskę w ciągu dnia. Każdą z bezmięsnych sałatek możecie także zabrać do pracy, w formie drugiego śniadania czy lunchu. Pamiętajcie jedynie, aby przygotować więcej sałatki, ponieważ dania te wyjątkowo szybko znikają ze stołu. Nie jest to minus, biorąc pod uwagę fakt, że sałatki najlepiej smakują tuż po przygotowaniu, gdy wszystkie warzywa są jeszcze chrupiące. Nie pozostaje zatem nic innego, jak zrobić gruntowną inwentaryzację lodówki i przygotować wyjątkową sałatkę bez mięsa z aromatycznym dressingiem, która z powodzeniem zastąpi śniadanie, kolację lub podwieczorek.
Dla kogo?
Sałatka bez mięsa nie jest przeznaczona jedynie dla wegetarian. Z pewnością posmakuje także miłośnikom mięsnych dań, stanowiąc idealny dodatek do obiadu czy chrupiącą, aromatyczną przekąskę w ciągu dnia. Sałatki są sprzymierzeńcem osób zabieganych, które nie mają zbyt wiele czasu na codzienne gotowanie.
Na jaką okazję?
Śniadanie, obiad, podwieczorek, przekąska – sałatka bez mięsa sprawdzi się zawsze i wszędzie! Pamiętajcie również o tych przepisach, przygotowując rodzinne święta czy domową imprezę dla znajomych.
Czy wiesz, że?
Wspomniana wcześniej sałatka jarzynowa była prawdziwym symbolem imprez organizowanych w czasach PRL. Nie mogły się bez niej odbyć imieniny, urodziny, chrzest, wesele czy święta. Dziś nadal jest ogromnie popularna, zarówno w klasycznym wydaniu, jak i w wersjach nieco unowocześnionych – z kukurydzą, szczypiorkiem czy czerwoną cebulą.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz oryginalnie zaserwować sałatki bezmięsne przygotowywane ze świeżych warzyw, wykorzystaj głębokie talerze, w których ułóż wszystkie składniki warstwami. Sos podaj osobno, aby jarzyny nie straciły zbyt szybko swojej chrupkości.