Letnia sałatka z truskawkami i szparagami
łatwe
260 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
10 sztuk
1 opakowanie
10 sztuk
0.25 sztuki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jogurt rozmieszaj z sosem sałatkowym Knorr oraz pokrojonymi listkami mięty.
Krok 2
Szparagi oczyść i sparz we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Pokrój następnie w 3 cm długości kawałki. Truskawki pokrój na ćwiartki a ogórki w cienkie plastry.
Krok 3
W misce wymieszaj delikatnie sałatę, szparagi, ogórka oraz truskawki. Sałatę rozłóż na talerze i polej przygotowanym dressingiem. Udekoruj listkami mięty i podawaj z chrupiącym pieczywem.

Dobra rada:
Aby urozmaicić sałatkę dodaj np. kiełki słonecznika.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Letnia sałatka z truskawkami i szparagami
Sezon na truskawki i szparagi zaczyna się niemal o tej samej porze – dzięki temu możesz połączyć je w tej kolorowej letniej sałatce. Przygotuj ją na kolację lub drugie śniadanie, które sprawdzi się jako posiłek do pracy. Świeże zielone szparagi umyj i obetnij zdrewniałe, nienadające się do jedzenia końcówki. Następnie sparz we wrzątku z dodatkiem szczypty cukru, który podkreśli ich smak. Szparagi pokrój na kawałki, odszypułkowane truskawki w ćwiartki, natomiast obrany ogórek w plastry. Powyższe składniki umieść w misce i połącz z garścią liści roszponki, sałaty lub szpinaku. Z tą sałatką świetnie skomponuje się jogurtowo-miętowy dressing. Aby go przyrządzić, wymieszaj gęsty jogurt naturalny z błyskawicznym włoskim sosem sałatkowym oraz drobno posiekaną świeżą miętą. Danie warto również wzbogacić dodatkiem kiełków słonecznika lub prażonych orzechów, np. pistacji lub nerkowców. Sałatkę nałóż na talerz i polej dressingiem, a całość udekoruj listkami mięty. Podawaj z białym pieczywem, np. bułką paryską. Sprawdź, jakie to smaczne.