Hiszpańska tortilla z ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpańska tortilla z ziemniaków

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

null

null

6 sztuk

1 pęczek

null

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika lub ściereczki. Potnij na plastry i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 2

Duś przez kilka minut, gdy zmiękną, oprósz solą i pieprzem.

Krok 3

Surowe jajka ubij mikserem razem z odrobiną wody i przyprawami, zalej miękkie ziemniaki i smaż do momentu gdy jajka zetną się od spodu.

Krok 4

Przewróć na drugą stronę, podsmaż jeszcze chwilę i posyp obficie posiekaną zieloną pietruszką. W razie potrzeby dopraw do smaku, rozdziel ziemniaczaną tortillę na porcje i ułóż na talerzach.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpańska tortilla z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpańska tortilla z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpańska tortilla z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpańska tortilla z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpańska tortilla z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpańska tortilla z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpańska tortilla z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpańska tortilla z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej