Aromatyczne szaszłyki karnawałowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne szaszłyki karnawałowe

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
22 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

20 dekagramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

500 gramów

100 gramów

6 sztuk

75 gramów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę zmielić z kurczakiem, czosnkiem w mini kosteczkach, Delikatem, 2 łyżkami świeżych listków rozmarynu i pieprzem. Uformować małe kuleczki, obtoczyć w niewielkiej ilości bułki tartej.

Krok 2

Z ciasta krucho-drożdżowego (ok. 100 g) przygotować płaskie placuszki. Ułożyć na każdym 1 łyżeczkę doprawionego farszu - uformować pasztecik.

Krok 3

Gałązki rozmarynu obrać z listków, zostawiając kilka ostatnich.

Krok 4

Paprykę pokroić w kostkę, pieczarki z plasterki, cebulę w ćwiartki (rozdzielić piórka).

Krok 5

Szaszłyki: kolejno nabijać na rozmarynowe gałązki: paprykę, pieczarkę, mięsną kulkę, białą cebulę, plasterek boczku, mięsną kulkę, czerwoną cebulę, pasztecik, czerwoną cebulę, mięsną kulkę, boczek, białą cebulę, mięsną kulkę, pieczarkę. WSKAZÓWKA: jeżeli mamy zbyt krótkie gałązki, można je przedłużyć wykałaczkami do szaszłyków.

Krok 6

Brytfankę wysmarować oliwą, ułożyć na niej szaszłyki. Zapiekać w piekarniku (funkcja grill + śr. stopień grzania) przez ok. 20-25 min. co jakiś czas smarując pędzelkiem zamoczonym w oliwie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne szaszłyki karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne szaszłyki karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne szaszłyki karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne szaszłyki karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne szaszłyki karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne szaszłyki karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne szaszłyki karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne szaszłyki karnawałowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej