
Składniki
640 gramów
640 gramów
kruszonka:
75 gramów
35 gramów
55 gramów
1 szczypta
babeczki:
125 gramów
120 gramów
1 szczypta
125 gramów
20 gramów
1.25 łyżeczki
2 sztuki
1 łyżeczka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 190°c/170°c (z termoobiegiem). Aby przygotować kruszonkę, wszystkie składniki umieścić w misce i pokruszyć je palcami do momentu aż równomiernie połączą się z masłem.
Krok 2
Około jedną trzecią tej masy umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia
Krok 3
Blasze i piec do uzyskania złotego koloru. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Krok 4
Aby przygotować babeczki, w formie do pieczenia muffinów umieścić osiem papierowych papilotek. Masło, cukier i sól ucierać przez około 5 minut do uzyskania puszystej konsystencji. Ubijając, po kolei dodawać jajka.
Krok 5
Suche składniki przesiać do jednej miski. Dodać je wraz z ekstraktem z wanilii do masy jajeczno-maślanej, ubijać nie dłużej niż do momentu połączenia się składników. Masę rozdzielić do papilotek. Do każdej porcji ciasta delikatnie włożyć po kilka malin. Każdą babeczkę posypać pozostałą nieupieczoną kruszonką.
Krok 6
Piec przez około 20-25 minut lub do czasu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wyłożyć babeczki na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
Krok 7
Kiedy będą gotowe do podawania, ostrożnie usunąć z nich papierowe papilotki i wyłożyć na talerzyki. Na każdym talerzyku ułożyć kulkę lodów. Każdą porcję deseru posypać upieczoną kruszonką i udekorować świeżymi malinami, zależnie od preferencji.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Babeczka z malinami
Babeczka malinowa z kruszonką będzie doskonałym sposobem na zakończenie wykwintnej kolacji. Puszysta, pachnąca owocami i delikatnie chrupiąca przyjemnie skomponuje się z zimnym waniliowym dodatkiem. Zaopatrz się w potrzebne na ten deser składniki. Potrzebne będą m.in. maliny, mąką, kostka i cukier do pieczenia, jajka oraz ekstrakt waniliowy. Zacznij od przygotowania kruszonki, która doda wyrazistości smacznemu deserowi. Dorzucisz ją nie tylko do ciastek, ale też posypiesz nią lody. Muffiny przyrządź w klasyczny sposób, mieszając składniki suche z mokrymi oraz dodając do całości owoce. Piecz ciastka w specjalnej formie w papierowych papilotkach lub samodzielnie, w silikonowych foremkach. Gotowe babeczki odstaw do wystudzenia. Kiedy będą miały odpowiednią temperaturę, serwuj je z lodami waniliowymi, a całość posyp kruszonką. Jako dodatek sprawdzą się też różnego rodzaju polewy, bita śmietana, bezy lub świeże owoce. Deser udekoruj listkami mięty. Przekonaj się, jak smakuje malinowa babeczka według podanego przepisu!