Bajeczny torcik dla księżniczki lub księcia
średnie
2 osoby zapisały

Składniki
1 szklanka
1 szklanka
6 sztuk
1 łyżka
250 mililitrów
3 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
BISZKOPT:
Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo ok. połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka. Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.
Blachę smarujemy tłuszczem i dno tylko dno obsypujemy bułką tartą. Wylewamy biszkoptową masę.
Wstawiamy do nagrzanego 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 30 40 min. Sprawdzamy Wykałaczką czy już gotowe. Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko przez ok 5 min zostawiamy przy otwartych drzwiczkach.
Krok 2
BITA ŚMIETANA / KREM:
Śmietankę ubijamy w misce przez 30 sek. na najniższych obrotach miksera. Następnie Zwiększamy obroty na najwyższe i nadal ubijamy śmietankę. Zanim bita śmietana będzie sztywna ale zdąży już mocno zgęstnieć dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Następnie miksujemy aż do uzyskania sztywnej konsystencji.
Bierzemy 6 miseczek i przekładamy do każdej miseczki trochę naszej bitej śmietany dodajemy do niej różne kolory barwników spożywczych. Zabarwiamy śmietanę w każdej miseczce dodając 4-5 kropel barwników.
Krok 3
DEKORACJA TORTU:
Ostudzony biszkopt dzielimy na 6 części. Do środka na każdą warstwę wkładamy inny kolor bitej śmietany. Po ukrojeniu tort wygląda bajecznie w środku. Górę tortu smarujemy wybranym kolorem bitej śmietany. Tort można dodatkowo ozdobić m&m's tak jak na zdjęciu .
Informacje o barwnikach : najlepiej kupić trzy podstawowe kolory : czerwony , niebieski i zielony
Czerwony + niebieski = fioletowy, Niebieski + zielony = seledynowy. Można również zakupić żółty barwnik. Żółty + czerwony = pomarańczowy. W ten sposób kupując z kolory i mieszając je ze sobą otrzymamy 6 kolorów :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej