Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka

Autor: Grace w kuchni

ratingratingratingratingrating

1

heart
34 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

4 plastry

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana przekroić na pół, posypać solą i odstawić na 15 min. Po tym czasie wydrążyć miąższ.

Krok 2

Miąższ z bakłażana, pomidora pokrojonego w kostkę, mięso mielone z indyka i pokrojone pieczarki podsmażyć na oleju. Następnie dodać przecier pomidorowy, bulion i przyprawy. Wlać jogurt i mieszać, aż odparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty farsz.

Krok 3

Napełnić bakłażany farszem, przykryć serem i zapiekać przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec zmniejszyć temperaturę i piec przez kilka minut z termoobiegiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indykaBakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka

Bakłażana z powodzeniem przyrządzisz na wiele sposobów. Odpowiednim będzie np. wydrążenie miąższu tego warzywa i wypełnienie go intensywnie pomidorowym nadzieniem. Zrobisz je ze zmielonego mięsa indyka, kurczaka, wołowego lub wieprzowego. Warto zainteresować się również wariantem warzywnym – z ciecierzycą, kaszą lub dynią. Do farszu będziesz potrzebować także pieczarek oraz pomidorów. W lecie sięgnij po świeże warzywa, natomiast zimą po konserwowe. Wszystko podsmaż ze sobą i dopraw ulubionymi przyprawami. Z mięsem dobrze będą się komponować suszone zioła, takie jak: bazylia, oregano, tymianek czy kolendra. Intensywnego smaku nada potrawie również drobno posiekana cebula – dymka lub czerwona, a także czosnek. Do zagęszczenia farszu wykorzystaj miąższ z bakłażana oraz przetarte pomidory. Opcjonalnie całość zapraw jogurtem lub kwaśną śmietaną. Bakłażana nafaszeruj i oprósz startym żółtym serem. Danie podawaj na gorąco z natką pietruszki lub listkami rukoli. Sprawdź nasz przepis i przygotuj smaczną potrawę!