Bakłażan z grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan z grilla

marynowany w oliwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
357 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

99 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 łyżek

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój bakłażana w plastry o szerokości 1-1,5 centymetra. Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na godzinę.

Bakłażan z grilla - Krok 1

Krok 2

Następnie odsącz na papierowym ręczniku.

Bakłażan z grilla - Krok 2

Krok 3

Upiecz na ruszcie.

Bakłażan z grilla - Krok 3

Krok 4

Upieczone, ale jeszcze ciepłe plastry dopraw do smaku peperoncino, oregano oraz sokiem z cytryny.

Bakłażan z grilla - Krok 4

Krok 5

Na koniec polej sporą ilością oliwy z oliwek.

Bakłażan z grilla - Krok 5

Krok 6

Podawaj na zimno z dodatkiem grzanek i świeżo startego parmezanu.

Bakłażan z grilla - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Paella z kurczakiem - VIDEO
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan z grillaBakłażan z grilla

Kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej – grillowany, mięciutki, wręcz rozpływający się w ustach bakłażan zanurzony w jedwabistej oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, to przekąska, którą mieszkańcy południa Europy przegryzają do lampki czerwonego wina lub podaj na grillu z przyjaciółmi jako dodatek do mięs i ryb. Wyrazistości i smaku dodaje mu tarty parmezan, a nutkę pikanterii zapewnia papryczka chili. By bakłażan nie był gorzki przed grillowaniem zostaw go na chwilę pokrojonego i obsypanego solą – charakterystyczna dla tego warzywa goryczka „wyjdzie” z niego pod postacią drobnych kropek wody, które należy odsączyć. Do dania możesz dodać każde ulubione zioła oraz czosnek. Tak przygotowany bakłażan zamknięty i pasteryzowany w słoiku wypełnionym po brzegi oliwą może też stać się ciekawym przetworem – smakiem lata zachowanym na chłodniejsze miesiące.