Bakłażan zapiekany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan zapiekany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

400 gramów

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojone w plastry bakłażany posyp solą i pieprzem; po 30 minutach wytrzyj do sucha.

Krok 2

Posmaruj oliwą, układaj w naczyniu przekładając serem.

Krok 3

Obficie skrop oliwą i piecz 20 minut w 200 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan zapiekany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Bogracz z kluseczkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej