Balti kurczak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Balti kurczak

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

500 gramów

2 sztuki

null

null

1 sztuka

0.5 łyżeczki

4 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.2 łyżeczki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw zrób sos: Wrzuć do blendera 2 rozgniecione ząbki czosnku, obrany imbir (ok .2 cm) i łyżeczkę wody. Zmiksuj wszystko aż powstanie jednorodna pasta.

Krok 2

Posiekaj cebulę, paprykę pokrój drobno w kostkę. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni i dodaj dwie posiekane cebule i smaż dopóki nie zrobią się złote.

Krok 3

Dodaj pomidory z puszki, paprykę, kmin, kolendrę, chili, kurkumę, kardamon, liść laurowy i bulinetkę Knorr. Poczekaj aż sos zacznie wrzeć a potem duś na niewielkim ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłącz ogień i poczekaj aż sos ostygnie.

Krok 4

Kiedy będzie chłodny wyjmij liść laurowy, dodaj 3 łyżki wody i miksuj aż sos będzie miał jednolitą konsystencję.

Krok 5

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj dwa rozgniecione ząbki czosnku i jedną posiekaną cebulę i smaż kilka minut.

Krok 6

Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż jeszcze kilka minut.

Krok 7

Wlej do mięsa przygotowany sos i poczekaj aż zacznie wrzeć. Zmniejsz ogień i duś dopóki papryka nie będzie miękka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej