Biała kiełbasa w sosie piwnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Biała kiełbasa w sosie piwnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
355 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

274 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 szklanka

0.5 litra

1 łyżka

0.5 pęczka

60 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę. Następnie podsmaż na rozgrzanym oleju najlepiej w rondlu.

Biała kiełbasa w sosie piwnym  - Krok 1

Krok 2

Dodaj kiełbasę i również podsmaż, aż skórka zrobi się rumiana. Następnie oprósz całość mąką i dokładnie wymieszaj.

Biała kiełbasa w sosie piwnym  - Krok 2

Krok 3

Wlej do rondla z kiełbasą piwo i zagotuj.

Biała kiełbasa w sosie piwnym  - Krok 3

Krok 4

Dodaj śmietanę, chrzan, majeranek, liść laurowy oraz przyprawę Knorr. Całość gotuj powoli około 10 minut, aż kiełbasa zrobi się miękka i sos lekko zgęstnieje. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i posypane siekaną natką pietruszki.

Biała kiełbasa w sosie piwnym  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biała kiełbasa w sosie piwnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biała kiełbasa w sosie piwnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biała kiełbasa w sosie piwnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biała kiełbasa w sosie piwnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biała kiełbasa w sosie piwnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biała kiełbasa w sosie piwnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biała kiełbasa w sosie piwnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Biała kiełbasa w sosie piwnym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biała kiełbasa w sosie piwnym Biała kiełbasa w sosie piwnym

Biała kiełbasa to jeden z niezbędnych elementów wielkanocnego menu, ale nie tylko – to także świetny pomysł na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny, w pozostałe dni. Podawać ją możesz z różnymi sosami – panom w szczególności zasmakuje sos piwny, lecz równie dobrze komponować będzie się z sosem musztardowym, chrzanowym, cebulowym, pomidorowym czy pieczarkowym. W naszym kraju biała kiełbasa przygotowywana jest z mięsa wieprzowego z dodatkiem soli, pieprzu oraz czosnku, a następnie umieszczana w jelitach naturalnych. W Wielkopolsce dodaje się do niej również majeranek. Wybierając białą kiełbasę zwróć uwagę, czy jej powierzchnia jest matowa i gładka. Śliska oznacza, że była ona nieprawidłowo przechowywana. Zrezygnuj także z najbielszych kiełbas – ich jasny kolor świadczyć może o zbyt dużej ilości tłuszczu, a co za tym idzie – mniejszej zawartości mięsa.