
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 plaster
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
200 gramów
1 puszka
1 sztuka
1 gram
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tofu kroję w kostkę, przekładam do miseczki dodaję łyżeczkę papryki wędzonej, 2 łyżki oleju, pokruszoną kostkę czosnku.
Krok 2
Kapustę szatkuję. Marchewkę, seler, korzeń pietruszki obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Do garnka wlewam 250 ml wody, dodaję dwie kostki bulion warzywny, wrzucam kapustę poszatkowaną i gotuję około pięć minut. Kapusta młoda nie wymaga długiego gotowania.
Krok 3
W głębokim rondlu rozgrzewam olej, dodaję starte warzywa, por drobno pokrojoną i przesmażam. Wlewam puszkę pomidorów, dodaję dwie kostki pokruszone cebulki i przesmażam chwilę. Do warzyw dodaję kapustę ugotowaną razem z bulionem w którym się gotowała. Duszę jeszcze 10 minut. W tym czasie na osobnej patelni przesmażam tofu i dodaję do bigosu. Doprawiam pieprzem, solą według uznania. Podaję z chlebem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej