
Składniki
800 gramów
1 litr
500 mililitrów
500 gramów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.

Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki uprzednio oprószając je mąką.

Krok 3
Pieczarki umyj, przekrój na pół, większe na cztery, dodaj do mięsa. Cebule pokrój w kostkę i smaż razem przez kilka minut.

Krok 4
Następnie wlej ¾ wina i poczekaj aż wyparuje połowa.

Krok 5
Wlej bulion i dodaj Kostka do mięs pieczeniowa Knorr. Całość gotuj ok. 20 minut aż sos zgęstnieje i mięso będzie miękkie.

Krok 6
Wszystkie zioła zwiń sznurkiem. Pod sam koniec duszenia dodaj do sosu zioła oraz pozostałe wino. Dzięki temu bitki nabiorą jeszcze lepszego aromatu ziół i wina. Podawaj samodzielnie lub np. z pieczywem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bitki wołowe w winie
Delikatne mięso zanurzone w aromatycznym sosie z dodatkiem grzybów to kompozycja idealna na obiad. Przekonaj się i wykorzystaj ten przepis na bitki wołowe w winie. Wybierz dobrej jakości mięso – jego kawałki powinny mieć jasnoczerwoną barwę i zawierać tłuszcz, który stopi się podczas smażenia. Pokrój je na mniejsze części, rozbij na kształt klasycznych bitek i oprósz mąką. Podsmażaj je na głębokim tłuszczu do momentu zarumienienia, a następnie wrzuć pieczarki i pokrojoną w kostkę cebulę. Sprawdzi się biała – jest bardziej chrupiąca i wyrazistsza niż pozostałe odmiany. Smak potrawy doskonale uzupełni białe wino – wlej je na patelnię i poczekaj, aż przeniknie mięso. Następnie zagęść sos dzięki przygotowanemu wcześniej bulionowi i kostkom rosołowym. Całość duś przez kilkanaście minut. Pod sam koniec dodaj związane sznurkiem zioła i pozostałe wino – dzięki temu aromat będzie jeszcze głębszy. Z czym podawać bitki? Dobrym dodatkiem będzie chrupiące pieczywo lub aromatyczne grzanki. Mamy nadzieję, że polubisz danie z tego przepisu. Smacznego!