Bitki z karkówki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki z karkówki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

25

heart
503 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

284 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

30 mililitrów

2 gramy

1 szczypta

1 szczypta

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w plastry, lekko rozbij młotkiem, oprósz solą, pieprzem i majerankiem.

Bitki z karkówki - Krok 1

Krok 2

Obsmaż na patelni, dodaj pokrojoną w plastry cebulę i delikatnie ją zeszklij.

Bitki z karkówki - Krok 2

Krok 3

Całość zalej sosem grzybowym rozmieszanym w 300 mililitrach wody, dodaj czosnek.

Bitki z karkówki - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Bitki podawaj z kiszonymi ogórkami na gryczanej kaszy.

Bitki z karkówki - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Ewa Czarnik

    Ewa Czarnik , 13.04.2016

    super obiad, co prawda nie mam w domu żadnych sosów więc zrobiłam swój śmietanowy co w połączeniu z majeranek dało super efekt.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Domi Mi

    Domi Mi , 28.10.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Pałubicka

    Karolina Pałubicka , 18.10.2015

    Dobry pomysł na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pstrąg z grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki z karkówkiBitki z karkówki

Od pewnego czasu większości z nas karkówka kojarzy się przede wszystkim grillem. Ten rodzaj czerwonego mięsa podbił gusta Polaków, nie zapominajmy jednak, że karczek można podawać też na inne sposoby. Bitki z karkówki to niezwykle delikatna potrawa, którą można komponować z wieloma dodatkami, więc za każdym razem, uzyskasz inny, nowy obiad. Proponujemy przygotować bitki z karkówki w sosie grzybowym z dodatkiem cebulki. Jeśli poddusisz je pod przykryciem, mięso stanie się niezwykle miękkie, dzięki czemu powinno smakować nawet najbardziej wymagającym mięsożercom. Bitki z karkówki podane w sosie grzybowym można serwować w ten sam sposób co gulasz, a więc polać nim kaszę i podać z ogórkami kiszonymi, pokrojonymi w podłużne kawałki. Całość będzie wyglądała wykwintnie, jeśli tuż przed podaniem posypiesz danie pokrojoną zieloną pietruszką.