Bliny z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bliny z łososiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

null szczypt

2 łyżki

0.5 litra

3 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

30 gramów

250 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszaj z połową ciepłego mleka i połową mąki pszennej. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.

Krok 2

Do drożdży dodaj roztopione masło, szczyptę soli, cukier i utarte żółtka jajek. Ciasto wyrób stopniowo dodając po trochę mąki pszennej, mąki gryczanej i mleka.

Krok 3

Ciasto odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość. Białka ubij, połącz z ciastem. Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem smaż małe placki z obu stron na złoty kolor. Bliny osusz na papierowych ręcznikach.

Krok 4

Na każdym placku połóż zwinięty plasterek łososia pokropiony sokiem z cytryny i posypany koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bliny z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej