Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

3 sztuki

0.3 opakowania

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone wyrób razem z jajkiem, bułką tartą i odrobiną soli. Formuj małe kuleczki mięsne. Podsmaż na rozgrzanej oliwie i odłóż.

Krok 2

Cebulę obierz i posiekaj drobno, zeszklij na tym samym tłuszczu, dodaj pokrojony czosnek i pomidora. Podduś, dopraw przecierem pomidorowym i przyprawami.

Krok 3

Przygotuj naczynie do zapiekania wysmarowane obficie oliwą. Na dnie ułóż pokrojone w plastry ziemniaki, cukinie, kostkę papryki, odrobinę mozzarelli i kawałków fety.

Krok 4

Przykryj sosem pomidorowym i zapiecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Tradycyjne Briam podawaj do mięsnych pulpecików.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej