Briam z mięsem czyli pyszna grecka zapiekanka
średnie
8 osób zapisało

Składniki
500 gramów
2 sztuki
4 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
0.5 sztuki
3 sztuki
0.3 opakowania
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone wyrób razem z jajkiem, bułką tartą i odrobiną soli. Formuj małe kuleczki mięsne. Podsmaż na rozgrzanej oliwie i odłóż.
Krok 2
Cebulę obierz i posiekaj drobno, zeszklij na tym samym tłuszczu, dodaj pokrojony czosnek i pomidora. Podduś, dopraw przecierem pomidorowym i przyprawami.
Krok 3
Przygotuj naczynie do zapiekania wysmarowane obficie oliwą. Na dnie ułóż pokrojone w plastry ziemniaki, cukinie, kostkę papryki, odrobinę mozzarelli i kawałków fety.
Krok 4
Przykryj sosem pomidorowym i zapiecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Tradycyjne Briam podawaj do mięsnych pulpecików.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej