
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżeczka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły ugotuj w wodzie z łyżeczką cukru. Jak zmiękną, ale będą lekko kruche odcedź warzywa.

Krok 2
Czosnek zmiażdż, a cebulkę (białą część) posiekaj.

Krok 3
Do powstałego bulionu dodaj śmietanę, czosnek, sos sojowy, pieprz oraz cebulę. Następnie dokładnie zmiksuj. Ciepłe brokuły podawaj z sosem posypane posiekaną pozostałą dymką.

Krok 4
Bulionetkę drobiową Knorr zagotuj z szklanką wody.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brokuły z sosem czosnkowym
Brokuły z sosem czosnkowym to smaczna warzywna przekąska lub świetny dodatek do dania obiadowego. Możesz zaserwować je np. z kotletem schabowym i ziemniakami oprószonymi koperkiem lub do zapiekanej ryby z serem. Sprawdzą się także jako ciepły posiłek w ciągu dnia lub wczesna kolacja. Bazą do sosu czosnkowego powinien być wyrazisty rosół drobiowy. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując kostkę rosołową. Wywar drobiowy opcjonalnie możesz zastąpić również bulionem z włoszczyzny. Do gotującego się wywaru dodaj zmiażdżony czosnek oraz posiekaną cebulę. W sezonie letnim wypróbuj wariantu z cebulą dymką. Jej zielona część doskonale nada się do dekoracji całości. Sos zapraw kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Wzbogać jego smak odrobiną sosu sojowego oraz pikantnym pieprzem. Brokuły ugotowane do miękkości podawaj na ciepło. Opcjonalnie możesz oprószyć je bułką tartą, dzięki czemu danie będzie bardziej chrupkie. Koniecznie wypróbuj proponowany przez nas przepis. Życzymy udanego gotowania.