
Składniki
200 gramów
3 sztuki
1 opakowanie
50 gramów
1 sztuka
10 sztuk
100 mililitrów
1 łyżka
1 szczypta
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymieszaj dokładnie ze śmietaną oraz 150 mililitrami wody i posiekaną natką.

Krok 2
Brukselkę oczyść z wierzchnich liści, a następnie sparz kilka minut w osolonym wrzątku. Ostudź i pokrój na połówki. Pieczarki również pokrój na połówki – jeśli będę duże, pokrój na ćwiartki.

Krok 3
Boczek pokrój w plastry, a następnie w kwadraty 2x2 centymetry. Cebulę pokrój w drobną kostkę – razem z boczkiem przesmaż na rozgrzanej patelni.

Krok 4
Piersi opłucz, pokrój w grubą kostkę i przesmaż razem z boczkiem, dodaj pieczarki – całość zalej przygotowanym Fixem Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 8-10 minut. Pod koniec gotowania dodaj sparzoną brukselkę i dopraw do smaku pieprzem. Gotową potrawę podawaj z ryżem, kaszą lub makaronem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Schab a'la stroganoff Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brukselka z kurczakiem
W tym przepisie brukselki podajemy z kurczakiem zanurzonym w kremowym sosie a’la strogonoff z dodatkiem boczku. Potrawa jest bardziej treściwa dzięki duszonym pieczarkom oraz lekko słonej cebuli. Zobacz, jak przyrządzić pierś z kurczaka z brukselką krok po kroku.
Dla kogo? Filet z kurczaka z brukselką to zestaw w sam raz dla osób, które uwielbiają kolorowe kombinacje złożone z soczystego mięsa i warzywnych dodatków podawanych na ciepło. Aromatyczny sos idealnie połączy brukselkę z kurczakiem w wyśmienitą całość.
Na jaką okazję? Brukselka z kurczakiem w sosie to danie jednogarnkowe, które jesienią, zimą i na przednówku ma szansę stać się w twoim ulubionym pomysłem na błyskawiczny obiad lub kolację. Brukselki królują na naszych stołach zawsze wtedy, gdy inne świeże warzywa dawno już zakończyły sezon, a nowych jeszcze nie ma. Są sprzymierzeńcami wszystkich zapracowanych – bo nie trzeba ich obierać ani kroić.
Czy wiesz, że? Brukselki ugotowane w odrobinie wody z mlekiem i solą, stracą nieprzyjemny zdaniem niektórych osób zapach, a polane sosem, np. serowym – przekonają do siebie każdego. Takich kulinarnych trików nigdy za wiele.
Dla urozmaicenia: Kurczaka z brukselką w sosie śmietanowym obficie posyp natką pietruszki i podawaj z ulubionym pieczywem, a na koniec – wytrzyj nim półmisek. Taki sos nie może się zmarnować! Potrawa smakuje fenomenalnie również w towarzystwie pieczonych łódeczek ziemniaczanych.