Bruschetta z pomidorami i świeżą bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bruschetta z pomidorami

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój w ćwiartki, usuń pestki, a następnie pokrój w kostkę.

Krok 2

Cebulę i suszone pomidory posiekaj w drobną kostkę i dodaj do pomidorów razem z rozkruszoną mini kostką Knorr. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby składniki się przegryzły.

Krok 3

W tym czasie przygotuj grzanki. Można to zrobić w tosterze lub w piekarniku.

Krok 4

Gdy będą gotowe, skrop je oliwą, nałóż pomidory i posyp posiekaną bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bruschetta z pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grillowane pomidory
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bruschetta z pomidoramiBruschetta z pomidorami

Bruschetta z pomidorami to jedna z najsłynniejszych grzanek na świecie. Pochodzi z Włoch, ale zdobyła wielką popularność także w innych krajach. Można spotkać ją w menu wielu włoskich restauracji, gdzie serwowana jest w formie przystawki lub przekąski. Szybka w przygotowaniu, smaczna i prosta, jak wiele dań kuchni włoskiej – będzie stanowić świetne urozmaicenie codziennych śniadań albo kolacji, zwłaszcza w lecie. Zacznij od wyboru odpowiedniego pieczywa. Sprawdzi się pszenny chleb, bułka, bagietka lub włoska ciabatta. Wybrane pieczywo pokrój na niewielkie kromki, a następnie opiecz. Na koniec przygotuj pomidory. Pokrój je w niedużą kostkę, a żeby wzbogacić ich smak, świeże połącz z suszonymi. Dodaj do nich też cebulę i przyprawy, wymieszaj i odłóż na chwilę. Nakładaj pomidory na gorące kromki pieczywa, a tuż przed podaniem posyp je świeżą bazylią – klasycznym dodatkiem do pomidorowych dań. Jeśli chcesz nieco wzbogacić składniki bruschetty, dołącz również kapary albo pokrojone czarne oliwki. To naprawdę pyszne połączenie!