Pieczony rostbef z sosem z czerwonego wina przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony rostbef z sosem z czerwonego wina

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
66 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

100 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj musztardę z czosnkiem i oliwą. Dodaj sól oraz posiekany rozmaryn i pieprz młotkowany.

Krok 2

Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie natrzyj przygotowaną marynatą. Pozostaw w chłodnym miejscu na 1 godzinę.

Krok 3

Po tym czasie wstaw mięso do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz jeszcze 20-25 minut.

Krok 4

Podczas pieczenia mięsa przygotuj sos. W rondelku rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę – dodaj kilka igiełek rozmarynu. Dodaj koncentrat i wymieszaj, smaż przez chwilę.

Krok 5

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj ze szklanką zimnej wody i winem. Całość wlej do rondelka z pozostałymi składnikami i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut na małym ogniu. Upieczone mięso podawaj z winnym sosem oraz pieczonymi ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami.

1

Opinie o przepisie

  • Kaya Santos

    Kaya Santos , 25.12.2017

    Sos na bazie z torebki. To faktycznie wielkie cos

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony rostbef z sosem z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony rostbef z sosem z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony rostbef z sosem z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony rostbef z sosem z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony rostbef z sosem z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony rostbef z sosem z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony rostbef z sosem z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony rostbef z sosem z czerwonego wina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej