Pikantna fasolka po bretońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantna fasolka po bretońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

300 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę namocz w wodzie przez całą noc. Następnie ugotuj na półtwardo.

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w garnku. Dodaj koncentrat i posiekaną papryczkę.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody, wlej do garnka z cebulą i koncentratem, a następnie zagotuj.

Krok 4

Wsyp fasolę i gotuj jeszcze kilka, kilkanaście minut do momentu, gdy będzie miękka. Udekoruj gałązką świeżych ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Fasolka po bretońsku wege najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantna fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantna fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantna fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantna fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantna fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantna fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantna fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantna fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kugel
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantna fasolka po bretońskuPikantna fasolka po bretońsku

Pikantna fasolka po bretońsku wege świetnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem albo z ugotowanymi i oprószonymi ziołami ziemniakami. Jej przygotowanie – wbrew pozorom – nie jest trudne. Użyj białej suszonej fasoli, pamiętając, by dzień wcześniej namoczyć ją w wodzie. Dzięki temu podczas gotowania szybciej stanie się miękka. Jej smak świetnie pokreśli słodka papryka. W sezonie sięgaj po różne jej warianty kolorystyczne – czerwoną, żółtą lub zieloną. Skontrastuj jej smak z cebulą, podsmażając oba składniki. Fasolę wraz z warzywami zapraw sugerowanym w przepisie sosem. Wypróbuj także wariantu z podsmażanymi pomidorami. Całość duś, aż fasola będzie miękka. Na koniec dopraw włoszczyzną, świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem oraz ostrą papryką w proszku. Danie przed podaniem oprósz koperkiem lub posiekaną natką pietruszki. Sprawdzi się serwowanie go na obiad lub wczesną kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pikantną fasolkę po bretońsku i podziel się swoją opinią w komentarzu. Przekonaj się, jak smaczna i uniwersalna jest fasolka po bretońsku wege.