Carbonade flamande przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Carbonade flamande

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

3

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

50 gramów

600 mililitrów

3 szczypty

5 łyżek

800 gramów

5 łyżek

3 sztuki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jako dzieciak mieszkałem w Lille. KARBONADA FLAMANDZKA była tam daniem szczególnym, przeznaczonym na niedziele i święta. Mama robiła ją z polędwicy wołowej, ale wiem, że w sąsiedniej Belgii był to sposób na przyrządzanie grubych steków z koniny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carbonade flamande - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carbonade flamande - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carbonade flamande - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carbonade flamande - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carbonade flamande - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carbonade flamande - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carbonade flamande - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Carbonade flamande - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej