
Składniki
4 sztuki
450 gramów
4 łyżki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżka
4 plastry
4 plastry
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużej misce połącz mięso, przyprawę Knorr, pieprz oraz jajko. Masę wyrób i uformuj 4 burgery. Rozgrzej olej na dużej patelni i usmaż burgery. Na wierzchu kotletów ułóż plastry sera i podgrzej przed podaniem, aby ser się rozpuścił.
Krok 2
Bułki zgrilluj lekko, posmaruj majonezem Hellmann's każdą z nich. Połóż sałatę, plastry pomidora oraz cebuli.
Krok 3
Na koniec nałóż usmażone kotlety. Gotowe cheesburgery podawaj z frytkami domowej roboty.

Dobra rada:
Zwilż dłonie wodą formując kotlety – mięso nie będzie przywierać do dłoni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cheeseburger
Niemal każdy bar szybkiej obsługi ma w swoim menu cheeseburgery, czyli bułki z wołowym kotletem i plastrem żółtego sera. Zobacz, jak przygotować to popularne danie samodzielnie. Ominie cię stanie w długich kolejkach do najpopularniejszych burgerowni. Dodatkowo warto pamiętać, że nic nie może równać się ze smakiem domowych cheeseburgerów. Skorzystaj z naszego przepisu przy najbliższej okazji.
Dla kogo? Nasz przepis na cheeseburgera idealnie sprawdzi się dla pasjonatów gotowania, uwielbiających odtwarzać w domowym zaciszu receptury potraw, które aktualnie królują w barach i restauracjach. Cheeseburger nigdy nie wychodzi z mody.
Na jaką okazję? Po przepis na cheeseburgera sięgnij, gdy znudziło cię już przygotowywanie na obiad kotletów mielonych. To zupełnie inna bajka! Jak zrobić cheeseburgera, który będzie rozpływać się w ustach? Przede wszystkim na ciepłych burgerach ułóż plastry sera żółtego typu cheddar – tak, aby trochę się rozpuścił. Użyj lekko słodkiej bułki, która będzie dobrze kontrastować z wyrazistym smakiem wołowiny, przekrój ją i opiecz. Posmaruj bułkę majonezem, a w środku ułóż liść sałaty, plasterki pomidora oraz krążki czerwonej cebuli. Na koniec umieść w bułce kotlet z roztopionym serem.
Czy wiesz, że? Kluczowym składnikiem domowego cheeseburgera jest oczywiście wołowina – najlepiej sprawdzi się antrykot. Jeśli masz taką możliwość, kup cały kawałek mięsa i samodzielnie zmiel go w maszynce. Zmieloną wołowinę połącz z jajkiem, co nada jej spójną konsystencję. Z mięsnej masy uformuj dłonią spore kotlety i smaż je z obu stron. Domowe cheeseburgery będą jeszcze smaczniejsze, jeśli przygotujesz mięso na patelni grillowej.
Dla urozmaicenia: Cheeseburgera podawaj z frytkami lub pieczonymi łódeczkami z ziemniaków. Dla odmiany warto użyć batatów. Jak jeszcze modyfikować cheeseburgera? Przepis równie dobrze może uwzględniać użycie kotletów z piersi kurczaka lub indyka zamiast mielonej wołowiny.