Cheeseburger - przepis domowej roboty: składniki | Przepisy.pl pixel

Cheeseburger

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
414 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

349 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

450 gramów

4 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

4 plastry

4 plastry

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce połącz mięso, przyprawę Knorr, pieprz oraz jajko. Masę wyrób i uformuj 4 burgery. Rozgrzej olej na dużej patelni i usmaż burgery. Na wierzchu kotletów ułóż plastry sera i podgrzej przed podaniem, aby ser się rozpuścił.

Krok 2

Bułki zgrilluj lekko, posmaruj majonezem Hellmann's każdą z nich. Połóż sałatę, plastry pomidora oraz cebuli.

Krok 3

Na koniec nałóż usmażone kotlety. Gotowe cheesburgery podawaj z frytkami domowej roboty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zwilż dłonie wodą formując kotlety – mięso nie będzie przywierać do dłoni.

9

Opinie o przepisie

  • Sebastian Szewczuk

    Sebastian Szewczuk , 30.06.2021

    TAK. Kocham burgery, a podstawa burgera to bardzo dobrej jakości mięso, pyszna bułka. Kocham burgery za kształt, za obfitość. Przeczytałem ten przepis i zainspirowałem się nim, jednakże zrobiłem cheesburgera troszkę po swojemu. Cheesburger z sosem majonezowym! Moje Składniki: - mięso wołowe 220 g - majonez - ser żółty - cebula - ketchup - ogórek zielony - mix sałat - rukola - bułka z ziarnami - ząbek czosnku - żółtko - pieprz - sól Przygotowanie burgera zacząłem przede wszystkim od mięsa. Mięso wołowe zmieszałem z żółtkiem jajka, dosypałem sól, pieprz. Wszystko mieszałem i następnie formowałem nasze burgery. Smażymy na patelni, a w między czasie zajmujemy się sosem, który dodaje magii naszemu burgerowi! Obok mięsa smaży się również cebulka. W oddzielnej miseczce dodajemy 3 łyżki majonezu, wyciśnięty ząbek czosnku oraz odrobinę ketchupu. Mieszamy i wychodzi nam piękny, lekko różowawy sos majonezowy, który idealnie pasuje do burgera. Do piekarnika wkładamy rozkrojone bułki, a na jednej z połówek kładziemy ser żółty. Mięso już gotowe, bułki też i możemy układać naszego burgerka! Na talerzu kładziemy spód bułki, wysmarowujemy ją sosem majonezowym, następnie kładziemy cebulkę, kładziemy mięso, które od góry również wysmarowujemy sosikiem. Dalej dorzucamy zielony ogórek, mix sałat, rukolę. Tutaj również przyda się łyżeczka sosu. Wszystko przykrywamy bułką i już pozostaje nam tylko delektować się wspaniałymi burgerami!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra

    Aleksandra , 29.06.2021

    Tak. Moje cheeseburgery to świeżo mielona wołowina doprawiona czosnkiem, solą, przyprawą do burgerów oraz odrobiną musztardy. Tak przygotowane mięso formuję i odkładam, aż wszystkie aromaty połączą się. Następnie robię bułeczki z dodatkiem pełnoziarnistej mąki i obsypuję je ziarnami sezamu i słonecznika. Chrupiące bułeczki dodatkowo grilluję w piekarniku. Następnie na patelni grillowej układam plastry boczku i smażę do uzyskania chrupkiej struktury. Wrzucam przygotowane wcześniej krążki mięsa wołowego i grilluję. W tym czasie bułki smaruję dobrej jakości ketchupem, majonezem i musztardą. Następnie układam sporą ilość sałaty , odrobinę rukoli, soczyste mięsko, paster sera cheddar, świeże pomidory, cebulkę i własnej produkcji ogórki kiszone. Przykrywam górna częścią bułki. Gotowe! Smacznego ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Do cheesburgera zamiast wołowiny – indyka dodaję często, dietetyczne mięsko przekładam warzywami, układając je gęsto. Zaś mym ulubionym składnikiem jest małosolny ogórek. A ser? Nie musi być żółty, nie musi mieć przysłowiowych dziurek. Niekoniecznie też ser cheddar stosuję, w moim cheesburgerze ser typu włoskiego najczęściej ląduje. Sos jogurtowo-majonezowo-czosnkowy do tego i impreza jest MAX udana, na całego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    TAK! Uwielbiam jeść hamburgery, ale zawsze mam z nimi trochę afery, bo nie umiem ich zjeść ładnie...zawsze coś mi spadnie, wypadnie!!! :D Natomiast moje burgery ulubione, to te w których znajdę ogórki kiszone!!! Polecam spróbować :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 16.06.2021

    TAK. Ja do cheeseburgera dodaję także ogórka korniszonego oraz musztardę. Uważam, że to fajne uzupełnienie oraz lekko słodkawe przełamanie smaku. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra

    Aleksandra , 13.06.2021

    TAK, Uważam że nie ma nic bardziej cheese niż smażony ser (gouda lub camembert, według upodobań) dodany jako warstwa cheeseburgera oraz oczywiście ostre papryczki, żeby wakacyjne przepisy były bardziej gorące !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 04.06.2021

    TAK. Ja do burgera jajka nie dodaje, jednak przy tradycyjnej recepturze mojej mamy zostaję. Dodaje soli himalajskiej, pieprzu świeżo zmielonego i szybko burgery formuję - bardzo się w nich lubuję. Bugery (oczywiście mielona wołowina) smażę na patelni grillowej bez tłuszczu, gdyż on z wołowiny się wytapia. Następnie smaruję musztardą, ser kładę i tak jeszcze dosmażam - innego sposobu sobie nie wyobrażam. Jako dodatki ogórki konserwowe i cebula w kostkę drobno pokrojone i gotowe mamy cheeseburgery moje ulubione. Podaję z frytkami z batatów z piekarnika - cała moja rodzina na ich punkcie ma bzika. 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Kustra

    Renata Kustra , 23.11.2016

    Do końca tygodnia rozdają hamburgery za darmo w McDonald od 7 do 8 rano

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Rowr Wróbel

    Robert Rowr Wróbel , 14.11.2016

    Jajko ???

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cheeseburger - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierogi z dorszem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CheeseburgerCheeseburger

Niemal każdy bar szybkiej obsługi ma w swoim menu cheeseburgery, czyli bułki z wołowym kotletem i plastrem żółtego sera. Zobacz, jak przygotować to popularne danie samodzielnie. Ominie cię stanie w długich kolejkach do najpopularniejszych burgerowni. Dodatkowo warto pamiętać, że nic nie może równać się ze smakiem domowych cheeseburgerów. Skorzystaj z naszego przepisu przy najbliższej okazji.

Dla kogo? Nasz przepis na cheeseburgera idealnie sprawdzi się dla pasjonatów gotowania, uwielbiających odtwarzać w domowym zaciszu receptury potraw, które aktualnie królują w barach i restauracjach. Cheeseburger nigdy nie wychodzi z mody.

Na jaką okazję? Po przepis na cheeseburgera sięgnij, gdy znudziło cię już przygotowywanie na obiad kotletów mielonych. To zupełnie inna bajka! Jak zrobić cheeseburgera, który będzie rozpływać się w ustach? Przede wszystkim na ciepłych burgerach ułóż plastry sera żółtego typu cheddar – tak, aby trochę się rozpuścił. Użyj lekko słodkiej bułki, która będzie dobrze kontrastować z wyrazistym smakiem wołowiny, przekrój ją i opiecz. Posmaruj bułkę majonezem, a w środku ułóż liść sałaty, plasterki pomidora oraz krążki czerwonej cebuli. Na koniec umieść w bułce kotlet z roztopionym serem.

Czy wiesz, że? Kluczowym składnikiem domowego cheeseburgera jest oczywiście wołowina – najlepiej sprawdzi się antrykot. Jeśli masz taką możliwość, kup cały kawałek mięsa i samodzielnie zmiel go w maszynce. Zmieloną wołowinę połącz z jajkiem, co nada jej spójną konsystencję. Z mięsnej masy uformuj dłonią spore kotlety i smaż je z obu stron. Domowe cheeseburgery będą jeszcze smaczniejsze, jeśli przygotujesz mięso na patelni grillowej.

Dla urozmaicenia: Cheeseburgera podawaj z frytkami lub pieczonymi łódeczkami z ziemniaków. Dla odmiany warto użyć batatów. Jak jeszcze modyfikować cheeseburgera? Przepis równie dobrze może uwzględniać użycie kotletów z piersi kurczaka lub indyka zamiast mielonej wołowiny.