Pierogi z dorszem - z rybą: przepis z farszem rybnym | Przepisy.pl pixel

Pierogi z dorszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

farsz:

1 szczypta

1 szczypta

1 garść

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

400 gramów

ciasto:

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, jajka, stopionego masła, szczypty soli i wody zagnieć ciasto.

Pierogi z dorszem - Krok 1

Krok 2

Filety ugotuj w bulionie Knorr, osącz i wystudź. Cebulę i boczek pokrój i podsmaż na maśle.

Pierogi z dorszem - Krok 2

Krok 3

Następnie razem z rybą przepuść przez maszynkę, dodaj żółtko, sól, pieprz, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.

Pierogi z dorszem - Krok 3

Krok 4

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ryby. Wymieszaj.

Pierogi z dorszem - Krok 4

Krok 5

Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki. Na każdy krążek połóż porcję farszu i lep pierogi.

Pierogi z dorszem - Krok 5

Krok 6

Gotuj partiami w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia.

Pierogi z dorszem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z dorszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej