Chińska patelnia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chińska patelnia

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

4 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu.

Krok 2

Kurczaka pokrój na paseczki i dodaj do niego sos sojowy oraz cukier. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 15 minut.

Krok 3

Białą część pora pokrój na krążki, kapustę i cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój na paski.

Krok 4

Na patelni rozgrzej połowę oliwy i wrzuć wszystkie warzywa oraz pędy bambusa. Smaż kilka minut, aby warzywa zmiękły. Następnie zdejmij je na talerzyk

Krok 5

Wlej na patelnię pozostałą oliwę i podsmaż kurczaka. Następnie dodaj ugotowany ryż.

Krok 6

Dodaj wszystkie warzywa oraz imbir.

Krok 7

Na końcu wlej do potrawy pół szklanki wody i dodaj bulionetkę Knorr. Całość duś przez kilka minut aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińska patelnia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Szynka w galarecie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińska patelniaChińska patelnia

Popularna wersja przepisu na słodko-kwaśnego kurczaka z ryżem i warzywami przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom orientalnych dań. Chińska patelnia to propozycja na smaczną potrawę, która sprawdzi się jako egzotyczny obiad lub ciepły lunch. Dzięki marynacie z sosu sojowego i cukru, mięso kurczaka nabiera wyrazistego smaku, a duszone razem z delikatnym ryżem oraz marchewką, kapustą pekińską, porem, cebulą i pędami bambusa, zyskuje dodatkowo mocno warzywny aromat. Danie można dodatkowo posypać prażonym sezamem (białym lub czarnym), a także cebulką. Z tak przyrządzoną chińszczyzną dobrze będzie się komponował również makaron ryżowy. Jako uzupełnienie chińskiej patelni możesz podać świeże warzywa lub sałatkę z tofu, smażonej papryki i sałaty. Jeśli chcesz ozdobić potrawę, udekoruj je ćwiartką lub plastrami limonki oraz świeżą kolendrą lub miętą. Do ryżu możesz dołożyć także prażone orzeszki ziemne. Sprawdź, jak przyrządzić pełną smaku chińską patelnię, wykorzystując ten sprawdzony przepis!