
Składniki
1 sztuka
500 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżki
0.7 szklanki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesiej mąkę do dużej miski i zrób w niej dołek. Wlej do niego pół filiżanki ciepłej wody. Dodaj drożdże i cukier. Przykryj ścierką i odstaw na kwadrans aby wyrosło.
Krok 2
Dodaj jogurt, posól i wyrób ciasto w ten sposób aby jego konsystencja była luźna. Ponownie odstaw do wyrośnięcia - tym razem na trzy godziny.
Krok 3
Uformuj z ciasta cztery płaski, podłużne placki. Posyp je czosnkiem, wiórkami masła a następnie wgnieć je w ciasto.
Krok 4
Piecz placki przez 40 minut w piecu rozgrzanym do 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej