
Składniki
3 szklanki
3 łyżeczki
3 łyżki
1 szklanka
1 szklanka
1 kilogram
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zakwas: 3 szklanki mąki żytniej żurkowej, 3 szklanki przegotowanej zimnej wody. Przez 6 dni codziennie do glinianego lub szklanego garnka( niemetalowego) wsypujemy pół szklanki mąki i wlewamy pół szklanki przegotowanej chłodnej/letniej wody. Po ostatnim wymieszaniu, odstawiamy na 12-24 godzin. Nie zużyjemy całego zakwasu – resztę zachowujemy i powtarzając proces – po dwóch ,trzech dniach możemy ponownie piec chleb.
Krok 2
A teraz co będzie potrzebne do pieczenia chlebka: 1 szklanka mąki na żurek, 3 szklanki wody, 1 kg mąki tortowej, 1/2 kostki drożdży, 3 płaskie łyżeczki soli, 3 łyżki płatków owsianych, 1 szklanka otrębów, 1 szklanka ziaren (siemię lniane) Przypominam, że swój przepis i sposób przygotowania podaję już z gotowym zakwasem. Do zakwasu dodać 1 szklankę wody i 1 szklankę mąki na żurek. Można odstawić na parę godzin. Ja odstawiłam na około 3 godziny.
Krok 3
Następnie do tego dodać 1 kg mąki tortowej, 2 szklanki wody, niecałe 1/2 kostki drożdży (rozpuścić w ciepłej wodzie), oraz 3 płaskie łyżeczki soli, płatki owsiane 3 łyżki, 1 szklankę otrębów i 1 szklankę ziaren. Składniki wyrobić i odłożyć garść na nowy zakwas. Ciasto włożyć do foremek wcześniej wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką. Ciasto nakryć ścierką do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb włożyć do piekarnika i piec ok. 1 godziny i 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej