Chłodnik szczawiowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik szczawiowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście szczawiu oczyść, dokładnie umyj i pokój.

Krok 2

W rondlu zagotuj 600 ml wody i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.

Krok 3

Dodaj szczaw i gotuj 5 minut. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 4

Jaja ugotuj na twardo i pokrój w cząstki. Dymki ze szczypiorkiem umyj i posiekaj. Ogórek pokrój w kostkę. Natkę i koperek posiekaj.

Krok 5

Do zimnego bulionu szczawiowego dodaj połowę pokrojonej dymki ze szczypiorkiem, połowę ogórka, połowę natki i koperku.

Krok 6

Wszystko zmiksuj.

Krok 7

Do zmiksowanej zupy dodaj jogurt. Przypraw pieprzem. Dodaj pozostawiony ogórek, dymkę ze szczypiorkiem, natkę i koperek oraz pokrojone jajka. Chłodnik szczawiowy podaj po schłodzeniu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik szczawiowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej