
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
500 gramów
400 gramów
100 mililitrów
3 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Okrągłą formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem a następnie wyłóż pergaminem. Środek wypełnij fasolą i wstaw formę do nagrzanego do 220 °C piekarnika na 15 minut.
Krok 2
Mięso smaż na rozgrzanej oliwie do momentu odparowania wody. Następnie dodaj pomidory, 100 ml wody oraz żeby sos był idealnie doprawiony oraz odpowiednio gęsty – Fix Knorr. Całość zagotuj.
Krok 3
Zmniejsz ogień, boloński sos gotuj 10 minut. Gotowy, gęsty sos wyłóż do formy na zapieczony spód.
Krok 4
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, następnie dodaj mleko, jajka i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
Krok 5
Ziemniaczaną masę wyłóż na ziołowy sos boloński. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C i piecz przez 25 minut. Gotowe ciasto podawaj na ciepło.

Dobra rada:
Ziemniaczane ciasto możesz zaostrzyć w smaku dodając do bolońskiego sosu posiekaną papryczkę chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaczane ciasto bolońskie
Przedstawiamy pomysł na placek, który dużo bardziej pasuje do pory obiadowej niż deseru lub podwieczorku. Ciasto francuskie z sosem bolognese i warstwą ziemniaków to pyszne połączenie różnych tradycji kulinarnych. Z jednej strony mamy kuchnię słonecznej Italii, z drugiej swojskie kartofle, a to wszystko na spodzie z ciasta francuskiego. Pomieszanie z poplątaniem? W żadnym razie! Efekt takiego zestawienia jest spójny i nieziemsko pyszny.
Dla kogo?
Ciasto ziemniaczane z piekarnika to propozycja idealna dla osób, które szukają nowych pomysłów na podanie mięsa mielonego. Przepisy na spaghetti bolognese i lasagne znasz już na pamięć? Dzięki tej recepturze na nowo rozbudzisz swoją kulinarną ciekawość.
Na jaką okazję?
Jesienią i zimą masz ochotę na sycące i rozgrzewające dania? Wybierz ciasto ziemniaczane – przepis, który skutecznie poprawi humor podczas słoty i zawieruchy za oknem. Po takim obiedzie żaden z domowników nie będzie mógł narzekać na burczący z głodu brzuch.
Czy wiesz, że?
Do wykonania przepisu na ciasto ziemniaczane bolońskie możesz wykorzystać ziemniaki ugotowane do wcześniejszego posiłku. Podejrzewamy, że niejednokrotnie zdarzyło ci się przyrządzić ich za dużo, a potem ciężko było znaleźć koncept na ich wykorzystanie. Niech w twojej kuchni nic się nie zmarnuje.
Dla urozmaicenia:
Do przyprawienia ciasta ziemniaczanego bolońskiego możesz użyć świeżego czosnku. Dodaj go na etapie podsmażania mięsa, a stanie się ono jeszcze bardziej kuszące. Tak samo spożytkuj czerwoną cebulę. Nadzienie wzbogacisz także cukinią, która będzie ciekawym akcentem.