Ciasto z kaszanką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z kaszanką

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

ciasto:

500 mililitrów

sos do pizzy:

30 mililitrów

null

50 mililitrów

2 łyżki

1000 mililitrów

6 sztuk

20 gramów

1 łyżeczka

25 gramów

1 łyżeczka

100 mililitrów

2 łyżeczki

1 łyżka

1 kilogram

75 gramów

null

null

500 gramów

100 gramów

8 gramów

null

800 gramów

1 sztuka

null

6 sztuk

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz 2 cebule i drobno pokrój. Roztop 50 g masła na patelni, wrzuć cebule, podsmaż i odstaw, by ostygła.*

Krok 3

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą. Do ciasta dodaj podsmażoną cebulę, kminek, miękkie masło i mleko. Ciasto jeszcze zagnić i odstaw na 30 minut pod przykryciem, aby rosło.

Krok 2

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Po schłodzeniu obierz i utrzyj na grubej tarce.

Krok 4

Blachę wysmaruj margaryną i posyp tartą bułką. Masę drożdżową wyłóż na czysty i posypany mąką stół. Delikatnie rozwałkuj, ułóż na blaszce i nakłuj widelcem na całej powierzchni.

Krok 5

Obierz jabłka, usuń środek z nasionami i pokrój w drobną kostkę. 6 cebul obierz i drobno posiekaj. Kaszankę pokrój w kostkę. Kaszankę, cebulę, utarte ziemniaki, jabłka i przyprawy rozłóż równomiernie na cieście. Ciasto oprósz Przyprawą do karkówki Knorr.

Krok 6

Ser, żółtka, śmietanę i mąkę wymieszaj, dopraw solą i posmaruj nadzienie. Piecz około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. * Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z kaszanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z kaszanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z kaszanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z kaszanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z kaszanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z kaszanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z kaszanką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z kaszanką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej