
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
6 sztuk
1 sztuka
3 plastry
0.5 łyżeczki
4 sztuki
1 łyżeczka
750 mililitrów
2 łyżki
1 szczypta
250 gramów
1 kilogram
5 sztuk
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Chili mocz ok. 30 minut w ciepłej wodzie, po czym wypestkuj i posiekaj.
Krok 2
Pomidory i cebulę pokrój w ćwiartki, a czosnek na połówki.
Krok 3
Rozgrzej smalec i podsmaż mięso na brązowo.
Krok 4
Pomidory zmiksuj z chili, cebulą, czosnkiem, cynamonem, oregano, goździkami, pieprzem i niewielka ilością wody, tej w której moczyło się chili.
Krok 5
Całość dodaj do mięsa, dopraw solą, podlej bulionem i gotuj bez przykrywki przez godzinę na niewielkim ogniu.
Krok 6
Banana, bataty, ziemniaki obierz i pokrój w plasterki, natomiast ananasa w kostkę.
Krok 7
20 minut przed końcem gotowania włóż do mięsa bataty i ziemniaki, 10 minut przed końcem banana, a 5 minut przed końcem - ananasa. Danie udekoruj listkami oregano.

Dobra rada:
Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej