
Składniki
1 sztuka
1 pęczek
3 sztuki
2 sztuki
0.5 kilograma
1 łyżka
1 pęczek
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Flaczki obgotuj przez kilka minut, odcedź, zalej czystą wodą i powtórz czynność. Ponownie zmień wodę i gotuj do miękkości.
Krok 2
W tym czasie obierz włoszczyznę i cebulę, przełóż do garnka razem z przyprawami, dodaj umytą pokrojoną w mniejsze kawałki wołowinę i gotuj na małym ogniu do czasu gdy składniki zmiękną.
Krok 3
Przecedź wywar, wołowinę wystudź i potnij w małą kostkę.
Krok 4
Flaki, jeżeli były w całości, również pokrój, tyle, że w paski. Wymieszaj mięso, zalej rosołem. Zagotuj.
Krok 5
Masło zasmaż razem z mąką i rozmieszaj zasmażkę z wywarem. Dopraw delikatne flaczki do smaku i podawaj na stół.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej