Duszona fasola przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona fasola

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
115 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

0.2 litra

1 szczypta

2 pęczki

0.2 litra

1 sztuka

3 sztuki

0.5 kilograma

60 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, dodaj posiekaną drobno cebulę, marchewkę, wyciśnięty czosnek i fasolę.

Duszona fasola - Krok 1

Krok 2

Duś przez 3 minuty stale mieszając. Dodaj kostkę Knorr i białe wino. Dopraw solą i czarnym pieprzem.

Duszona fasola - Krok 2

Krok 3

Duś pod przykryciem około 40 minut. Pod koniec duszenia dodaj drobno posiekaną pietruszkę.

Duszona fasola - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Udka faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona fasolaDuszona fasola

To domowe i pyszne danie stanowi ciekawą propozycję zarówno dla miłośników warzywnych, jak i mięsnych smaków. Duszona fasola w towarzystwie marchwi, cebuli i boczku to kulinarna kompozycja, którą musisz spróbować. Bardzo ważnym etapem przygotowywania potrawy jest odpowiednie przyprawienie bulionu, w którym gotujemy wszystkie składniki. Danie nabierze oryginalnego charakteru, gdy dodamy do niego odrobinę białego wina. Do tego czosnek, natka pietruszki i gotowe. Tę potrawę możesz przyrządzić o każdej porze roku. Latem, gdy masz dostęp do świeżej fasoli i zimą, kiedy w sklepach znajdziesz jedynie suszoną. Obie smakują równie dobrze, jednak gdy używasz fasoli suszonej pamiętaj, żeby kilka godzin przed gotowaniem zalać ją zimną wodą – zwiększy wtedy swoją objętość i odpowiednio zmięknie, dzięki czemu ty będziesz mogła przyrządzić pyszną duszoną fasolę dużo szybciej.