
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
300 gramów
3 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
200 gramów
400 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
50 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Seler, cebulę i paprykę pokrój w kostkę, czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Okrę pokrój w grube, 0,5- milimetrowe plastry. Pokrusz ser typu feta.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, czosnek, seler i paprykę.

Krok 3
Gdy cebula się zeszkli, dodaj okrę, pomidory z puszki, tymianek i oregano. Całość gotuj 20 minut.

Krok 4
Dopraw do smaku przyprawą Cajun Knorr, pieprzem, solą, sosami Worcester i Tabasco. Duszoną okrę nałóż na talerz. Podawaj z chlebem, posypaną natką pietruszki i serem typu feta.


Dobra rada:
Okra smakuje idealnie również z krewetkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszona okra z pomidorami po kreolsku
Kto powiedział, że gotowanie musi ograniczać się wyłącznie do tych samych składników i przepisów? Jedzenie to nieodłączna część naszego życia, dlatego warto zadbać o to, aby przygotowywane przez nas posiłki były urozmaicone. Tym, co zmieni Twój dotychczasowy jadłospis, jest przepis na duszoną okrę z pomidorami po kreolsku. Skusisz się?
Dla kogo?
Dla osób, które są zainteresowane kuchnią pochodzącą z różnych zakątków świata. Mowa o Tobie?
Na jaką okazję?
Duszona okra z pomidorami po kreolsku sprawdzi się świetnie w formie przystawki. Takie połączenie na pewno pozytywnie zaskoczy Twoich gości!
Czy wiesz, że?
Podczas gotowania okry wycieka z niej lekki sok, który dodaje potrawie gęstości. Stanowi więc ona ważny składnik kuchni kreolskiej, dzięki czemu do zagęszczenia nie używa się w niej mąki ani zasmażki.
Dla urozmaicenia:
Okra smakuje równie dobrze w połączeniu z krewetkami.