Falafel z sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Falafel z sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
26 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

falafel:

200 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 sztuki

1 garść

1 garść

1 garść

6 łyżek

sos:

2 sztuki

1 łyżeczka

5 łyżek

2 łyżeczki

200 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namocz ciecierzycę w zimnej wodzie przez noc.

Krok 2

Dobrze odcedzoną i osuszoną ciecierzycę przełóż do kielicha blendera.

Krok 3

Bulion Knorr zagotuj w 200ml wody.

Krok 4

Do ciecierzycy dodaj kiełki, proszek do pieczenia, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Zmiksuj aż składniki się połączą i powstanie lekko grudkowata konsystencja.

Krok 5

W międzyczasie przygotuj sos - rozgrzej piekarnik do 185C. Bakłażana pokrój w kostkę, skrop oliwą i piecz przez 20 minut. Następnie wystudź. Wyciśnij sok z cytryny.

Krok 6

Przełóż bakłażana do kielicha blendera. Dodaj majonez Hellmann's, wędzoną paprykę, przyprawę Harissa, sok z cytryny. Całość zmiksuj. Aby majonez był gładki i niezbyt gęsty dodaj odrobinę gorącej wody. Majonez posyp sezamem.

Krok 7

Przygotuj falafel - w dłoniach formuj małe kulki wielkości dwóch łyżeczek. Gotowe kulki układaj na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 8

Tuż przed podaniem smaż falafel w głębokim tłuszczu w temperaturze ok. 170 stopni przez ok. 6-10 minut, aż będą brązowe i złociste. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z wędzonym majonezem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz przygotować falafel w większej ilości i przechowywać go w zamrażalniku. Dzięki temu łatwo I przyjemnie usmażysz szybką przekąskę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Falafel z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Falafel z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Falafel z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Falafel z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Falafel z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Falafel z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Falafel z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Falafel z sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Falafel z sosemFalafel z sosem

Falafel jest popularny nie tylko na Bliskim Wschodzie, ale także w naszym kraju. Doceniany jest przede wszystkim za wyjątkowy smak i możliwość łączenia go z różnorodnymi dodatkami. Kmin rzymski, chili, świeże zioła oraz czosnek z pewnością rozbudzą Twój apetyt, gdy tylko zaczniesz mieszać ciecierzycę z tymi przyprawami. Aromat orientu roztoczy się w całej kuchni. Pamiętaj tylko, aby ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej, dzięki czemu łatwo będzie ją zblendować i przygotować pyszny falafel.

Dla kogo?

Falafel jest sztandarową potrawą w menu osób, które preferują dania roślinne. Przypadnie do gustu także zwolennikom smaków orientalnych.

Na jaką okazję?

Idealnie sprawdzi się jako obiad, przekąska czy danie imprezowe. Falafel z pewnością zachwyci każdego.

Czy wiesz, że?

Kiełki ciecierzycy łatwo wyhodujesz w domu, mocząc przez 8 godzin jej ziarna. Po odsączeniu i przepłukaniu umieść ciecierzycę w szklanym słoju lub misce i przykryj naczynie gazą. Kilkukrotnie płucz ziarna, dopóki kiełki nie uzyskają pożądanej wielkości.

Dla urozmaicenia:

Falafel idealnie nadaje się do mrożenia. Zrób większą ilość kulek i umieść w zamrażarce. Dzięki temu w każdej chwili szybko przygotujesz ulubione danie.