
Składniki
falafel:
200 gramów
100 gramów
2 łyżeczki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
2 sztuki
1 garść
1 garść
1 garść
6 łyżek
sos:
2 sztuki
1 łyżeczka
5 łyżek
2 łyżeczki
200 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz ciecierzycę w zimnej wodzie przez noc.
Krok 2
Dobrze odcedzoną i osuszoną ciecierzycę przełóż do kielicha blendera.
Krok 3
Bulion Knorr zagotuj w 200ml wody.
Krok 4
Do ciecierzycy dodaj kiełki, proszek do pieczenia, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Zmiksuj aż składniki się połączą i powstanie lekko grudkowata konsystencja.
Krok 5
W międzyczasie przygotuj sos - rozgrzej piekarnik do 185C. Bakłażana pokrój w kostkę, skrop oliwą i piecz przez 20 minut. Następnie wystudź. Wyciśnij sok z cytryny.
Krok 6
Przełóż bakłażana do kielicha blendera. Dodaj majonez Hellmann's, wędzoną paprykę, przyprawę Harissa, sok z cytryny. Całość zmiksuj. Aby majonez był gładki i niezbyt gęsty dodaj odrobinę gorącej wody. Majonez posyp sezamem.
Krok 7
Przygotuj falafel - w dłoniach formuj małe kulki wielkości dwóch łyżeczek. Gotowe kulki układaj na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 8
Tuż przed podaniem smaż falafel w głębokim tłuszczu w temperaturze ok. 170 stopni przez ok. 6-10 minut, aż będą brązowe i złociste. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z wędzonym majonezem.

Dobra rada:
Możesz przygotować falafel w większej ilości i przechowywać go w zamrażalniku. Dzięki temu łatwo I przyjemnie usmażysz szybką przekąskę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Falafel z sosem
Falafel jest popularny nie tylko na Bliskim Wschodzie, ale także w naszym kraju. Doceniany jest przede wszystkim za wyjątkowy smak i możliwość łączenia go z różnorodnymi dodatkami. Kmin rzymski, chili, świeże zioła oraz czosnek z pewnością rozbudzą Twój apetyt, gdy tylko zaczniesz mieszać ciecierzycę z tymi przyprawami. Aromat orientu roztoczy się w całej kuchni. Pamiętaj tylko, aby ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej, dzięki czemu łatwo będzie ją zblendować i przygotować pyszny falafel.
Dla kogo?
Falafel jest sztandarową potrawą w menu osób, które preferują dania roślinne. Przypadnie do gustu także zwolennikom smaków orientalnych.
Na jaką okazję?
Idealnie sprawdzi się jako obiad, przekąska czy danie imprezowe. Falafel z pewnością zachwyci każdego.
Czy wiesz, że?
Kiełki ciecierzycy łatwo wyhodujesz w domu, mocząc przez 8 godzin jej ziarna. Po odsączeniu i przepłukaniu umieść ciecierzycę w szklanym słoju lub misce i przykryj naczynie gazą. Kilkukrotnie płucz ziarna, dopóki kiełki nie uzyskają pożądanej wielkości.
Dla urozmaicenia:
Falafel idealnie nadaje się do mrożenia. Zrób większą ilość kulek i umieść w zamrażarce. Dzięki temu w każdej chwili szybko przygotujesz ulubione danie.