Faszerowane bakłażany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane bakłażany

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 sztuka

2 szczypty

1 łyżeczka

1 łyżka

3 sztuki

3 szczypty

50 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany przekroić na pół, wydrążyć (ścianki powinny mieć ok. 1cm grubości), posolić i popieprzyć. (miąższ zachować).

Krok 2

Cebulkę posiekać, dodać startą marchewkę i poddusić na oliwie. Mięso zmielić, dodać do cebuli i marchewki. Miąższ bakłażana pokroić - dodać do farszu. Podlać odrobiną wody i poddusić. Doprawić przyprawą uniwersalną, pieprzem i sporą ilością świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Kuskus zalać wrzątkiem - pozostawić do napęcznienia. Dodać kaszkę do mięsa i warzyw - wymieszać.

Krok 3

Nałożyć sporą porcję farszu do każdej wydrążonej łódeczki bakłażana. Posypać startym serem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wlać wodę (ok. 1/2 wysokości bakłażanów). Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 30min. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczarki faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej