Feijoada – brazylijska fasola przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Feijoada – brazylijska fasola

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

500 gramów

200 gramów

100 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 1 l wody, dodaj żeberka, chorizo, boczek, liść laurowy oraz Sos do pieczeni jasny Knorr. Gotuj 30 minut.

Krok 2

Następnie dodaj fasolę i gotuj kolejne 10 minut.

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek oraz cebulę, dodaj kumin. Wyjmij z garnka połowę fasoli i smaż chwilę z cebulą. Fasolę rozgnieć widelcem i z powrotem przełóż do garnka. Gotuj 30 minut.

Krok 4

Żeberka wyjmij z garnka i pokrój w mniejsze kawałki. Wymieszaj z gotową fasolą, dodaj posiekaną natkę i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do takiego dania podaj sos Tabasco oraz cząstki pomarańczy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Feijoada – brazylijska fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Feijoada – brazylijska fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Feijoada – brazylijska fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Feijoada – brazylijska fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Feijoada – brazylijska fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Feijoada – brazylijska fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Feijoada – brazylijska fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Feijoada – brazylijska fasola - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Feijoada – brazylijska fasolaFeijoada – brazylijska fasola

Feijoada, czyli rodzaj gulaszu z czarnej fasoli i mięsa, nazywana jest brazylijską potrawą narodową. Jeśli zatem chcesz poznać smak dania pochodzącego z Ameryki Południowej, koniecznie ją przyrządź. Bazą do feijoady jest czarna fasola, którą dzień wcześniej należy namoczyć, aby zmiękła. Będziesz także potrzebować wędzonego boczku, wieprzowych żeberek oraz pikantnej hiszpańskiej kiełbasy chorizo. Umieść je w garnku z wodą, dopraw liściem laurowym oraz esencją do duszonych mięs i gotuj przez pół godziny, po czym dodaj odcedzoną fasolę. Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dopraw całość zmielonym kuminem. Z garnka wyjmij połowę fasoli i smaż przez chwilę z cebulą i przyprawami, a potem rozgnieć ją widelcem. Powstałą w ten sposób masę przełóż z powrotem do garnka. Mięso z żeberek oddziel od kości, podziel je na mniejsze kawałki i dodaj do fasolowego gulaszu. Gotową feijoadę podawaj z brązowym ryżem, sosem tabasco oraz ćwiartkami pomarańczy. Udekoruj natką pietruszki. Zapisz nasz przepis na brazylijską fasolę.