
Składniki
2 łyżeczki
1 szczypta
4 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżka
0.25 łyżeczki
1 łyżka
30 dekagramów
1 kilogram
25 dekagramów
null
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Flaki wyczyść, natrzyj solą i opłukaj. Zalej je zimną wodą, zagotuj i odcedź. Czynność tę powtórz jeszcze dwukrotnie, po czym posól i gotuj 4 godziny.
Krok 2
Włoszczyznę oczyść i umyj. Ugotuj wywar z kości i połowy włoszczyzny. Pozostałe warzywa pokrój w cienkie paski i gotuj w małej ilości wody.
Krok 3
Gdy flaki będą miękkie, ostudź je w wodzie, w której się gotowały, odcedź i pokrój w cienkie paski. Przecedź wywar z kości, włóż do niego pokrojone flaki i ugotowane osobno warzywa.
Krok 4
Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę, dodaj do flaków i zagotuj. Przypraw solą, pieprzem, papryką, gałką muszkatołową, roztartym majerankiem i imbirem.
Krok 5
Przygotuj pulpety: łój obierz z błony i zmiel w maszynce do mięsa. W miseczce rozetrzyj jajka, bułkę tartą i łój. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosyp bułki. Dodaj natkę, pieprz i sól, dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Z masy uformuj mokrą ręką kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz je w mące i gotuj w posolonej wodzie około 5 minut. Flaki podawaj z pulpetami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej