
Składniki
1 kilogram
0.5 kilograma
0.5 kilograma
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
40 gramów
2 sztuki
15 gramów
10 gramów
10 gramów
10 gramów
4 sztuki
2 sztuki
40 gramów
50 gramów
0.5 pęczka
4 ziarna
3 sztuki
7 ziaren
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Flaki obgotuj w osolonym wrzątku, zmieniając wodę dwukrotnie. Za trzecim razem nastaw wywar dodając oczyszczone warzywa w całości, pręgę wołową, ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz. Dodaj również kostkę Knorr i gotuj powoli, do momentu, kiedy mięso zmięknie.

Krok 2
Namocz w części rosołu bułkę. Dodaj odciśniętą do mięsa mielonego. Masę dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i połową posiekanej pietruszki. Formuj małe pulpety.

Krok 3
Z wywaru wyjmij warzywa i mięso wołowe. Odstaw do ostygnięcia i pokrój w drobną kostkę.

Krok 4
Dodaj wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz wyciśnięty czosnek. Gotuj jeszcze przez około 20 minut, do momentu, kiedy wszystkie smaki dobrze się połączą.

Krok 5
Do flaków wrzuć warzywa i mięso pokrojone w kostkę. Następnie dodaj surowe pulpety i gotuj powoli, do czasu, kiedy będą gotowe.

Krok 6
Na końcu przygotuj zasmażkę. Białą cebulę pokrój w kostkę. Smaż na maśle, aż lekko się zrumieni. Dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj do flaków, dobrze wymieszaj i ponownie zagotuj.

Krok 7
Flaki podawaj z posiekaną natką pietruszki i pieczywem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Flaki po warszawsku
Flaki po warszawsku to typowa polska potrawa, z regionu Mazowsza. Podawana jest jako gęsta, aromatyczna zupa z mięsną wkładką i warzywami. Istotny jest wybór dobrego, świeżego mięsa, które stanowi podstawowy element dania. Przyjrzyj się dobrze liście potrzebnych składników i przygotuj flaki warszawskie, które doskonale smakują również poza stolicą!
Dla kogo?
Kluczowe dla smaku flaczków po warszawsku w naszej wersji są starannie dobrane przyprawy, takie jak majeranek, gałka muszkatołowa, papryka i świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek i łyżka koncentratu pomidorowego, które nadadzą daniu aromatu i koloru. Po przepis na flaki po warszawsku powinni więc sięgać smakosze, którzy uwielbiają zabawę z pachnącymi przyprawami i nie szczędzą ich w swoich potrawach.
Na jaką okazję?
Specjał, choć wymaga sporo czasu na jego przygotowanie, smakiem wynagradza poświęcony mu czas. Flaki warszawskie to wspaniały pomysł na niedzielny rodzinny obiad. Szczególnie dobrze będą rozgrzewały w zimowe popołudnia. Przygotuj flaczki po warszawsku, gdy masz ochotę na mięsną ucztę.
Czy wiesz, że?
Flaki to pocięte w paski fragmenty żołądka wołowego, popularne w Polsce już od XIV w. Różnią się sposobem przygotowania w zależności od regionu. Czym cechują się tradycyjne flaki po warszawsku? Przepis wyróżnia się na tle podobnych specjałów, bowiem warszawska odsłona tego dania wymaga dodatku pulpecików z mielonego mięsa i pręgi wołowej.
Dla urozmaicenia:
Flaki po warszawsku najlepiej jeść z chlebem.