Flammkuchen czyli smaczne ciasto na ostro
średnie
7 osób zapisało

Składniki
300 gramów
400 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
100 mililitrów
4 sztuki
200 gramów
150 gramów
100 gramów
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę rozmieszaj w garnku z mlekiem, połącz ze smalcem i małą łyżeczką soli. Wyrób, aż uzyskasz gładkie, jednolite ciasto. Rozwałkuj i wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blachę lub naczynie do zapiekania, tak aby brzegi sięgały przynajmniej do połowy naczynia.
Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w talarki. Podsmaż na łyżce tłuszczu, razem z pokrojonym w kostkę boczkiem. Wyłóż na ciasto.
Krok 3
Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Krok 4
W miseczce rozmieszaj żółtka ze śmietaną, dopraw do smaku dodając dwie łyżki startego sera. Zalej sosem ciasto wyłożone farszem, jeżeli brzegi są dużo wyżej niż cebula z boczkiem, przygnij je tak aby zapiekanka miała równą wysokość.
Krok 5
Posyp resztą startego sera i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni przez ok. 35-40 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej