Flammkuchen czyli smaczne ciasto na ostro przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Flammkuchen czyli smaczne ciasto na ostro

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

400 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

100 mililitrów

4 sztuki

200 gramów

150 gramów

100 gramów

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę rozmieszaj w garnku z mlekiem, połącz ze smalcem i małą łyżeczką soli. Wyrób, aż uzyskasz gładkie, jednolite ciasto. Rozwałkuj i wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blachę lub naczynie do zapiekania, tak aby brzegi sięgały przynajmniej do połowy naczynia.

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w talarki. Podsmaż na łyżce tłuszczu, razem z pokrojonym w kostkę boczkiem. Wyłóż na ciasto.

Krok 3

Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Krok 4

W miseczce rozmieszaj żółtka ze śmietaną, dopraw do smaku dodając dwie łyżki startego sera. Zalej sosem ciasto wyłożone farszem, jeżeli brzegi są dużo wyżej niż cebula z boczkiem, przygnij je tak aby zapiekanka miała równą wysokość.

Krok 5

Posyp resztą startego sera i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni przez ok. 35-40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flammkuchen czyli smaczne ciasto na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flammkuchen czyli smaczne ciasto na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flammkuchen czyli smaczne ciasto na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flammkuchen czyli smaczne ciasto na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flammkuchen czyli smaczne ciasto na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flammkuchen czyli smaczne ciasto na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flammkuchen czyli smaczne ciasto na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flammkuchen czyli smaczne ciasto na ostro - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej