
Składniki
500 gramów
1 sztuka
500 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku usmaż drobno pokrojony boczek.

Krok 2
Cebulę pokrój w plastry, dodaj do boczku i duś, aż zmięknie.

Krok 3
Papryki oczyść z pestek, pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę, a następnie wszystko pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka.

Krok 4
Wlej 500 ml wody, dodaj kostkę Knorr i duś całość na wolnym ogniu przez 10 minut.

Krok 5
Kiełbasę pokrój w większe kawałki, dodaj do leczo i duś jeszcze 5 minut. Do mięsnego leczo doskonale pasują gotowane ziemniaki lub ryż.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejInne przepisy
Leczo z kiełbasą
Kluczowym składnikiem wszystkich przepisów na leczo jest cukinia, jednak gdy sezon na to warzywo już się skończył, a ty marzysz o smakowitej i sprawdzonej potrawce, przygotuj leczo z dodatkiem papryki i kiełbasy. Kompozycja warzyw, sucha kiełbasa i boczek tworzą naprawdę zgrany zespół. W garnku podsmaż drobno pokrojony boczek i krążki cebuli, a następnie dodaj paprykę i pomidory. Jeżeli chcesz, aby twoje danie nie tylko smakowało, ale i wyglądało kusząco, zmieszaj ze sobą papryki w trzech różnych kolorach, które nasycą leczo wyrazistymi barwami. Do warzyw dodaj odpowiednią ilość wody, większe kawałki kiełbasy i duś razem przez ok. 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa będą miękkie, a pomiędzy nimi wytworzy się nieziemsko pyszny i aromatyczny sos. Nie może się zmarnować, dlatego gotowe leczo podawaj z pieczywem, albo z dodatkiem ryżu.