Leczo z kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo z kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
476 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

212 osób wydrukowało

Pobierz pdf

288 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

500 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku usmaż drobno pokrojony boczek.

Leczo z kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w plastry, dodaj do boczku i duś, aż zmięknie.

Leczo z kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Papryki oczyść z pestek, pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę, a następnie wszystko pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka.

Leczo z kiełbasą - Krok 3

Krok 4

Wlej 500 ml wody, dodaj kostkę Knorr i duś całość na wolnym ogniu przez 10 minut.

Leczo z kiełbasą - Krok 4

Krok 5

Kiełbasę pokrój w większe kawałki, dodaj do leczo i duś jeszcze 5 minut. Do mięsnego leczo doskonale pasują gotowane ziemniaki lub ryż.

Leczo z kiełbasą - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Łucja Brachmańska

    Łucja Brachmańska , 27.08.2016

    Gotuję pyszne leczo, zwykle na dwa dni, a wystarcza na 1,5 ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z kiełbasąLeczo z kiełbasą

Kluczowym składnikiem wszystkich przepisów na leczo jest cukinia, jednak gdy sezon na to warzywo już się skończył, a ty marzysz o smakowitej i sprawdzonej potrawce, przygotuj leczo z dodatkiem papryki i kiełbasy. Kompozycja warzyw, sucha kiełbasa i boczek tworzą naprawdę zgrany zespół. W garnku podsmaż drobno pokrojony boczek i krążki cebuli, a następnie dodaj paprykę i pomidory. Jeżeli chcesz, aby twoje danie nie tylko smakowało, ale i wyglądało kusząco, zmieszaj ze sobą papryki w trzech różnych kolorach, które nasycą leczo wyrazistymi barwami. Do warzyw dodaj odpowiednią ilość wody, większe kawałki kiełbasy i duś razem przez ok. 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa będą miękkie, a pomiędzy nimi wytworzy się nieziemsko pyszny i aromatyczny sos. Nie może się zmarnować, dlatego gotowe leczo podawaj z pieczywem, albo z dodatkiem ryżu.