
Składniki
3 sztuki
35 dekagramów
350 mililitrów
3 łyżki
6 sztuk
4 dekagramy
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połowę cukru skarmelizuj, a gdy już będzie złocisty, wlej 2 łyżki soku z cytryny i 3 łyżki gorącej wody. Wymieszaj, aż karmel się rozpuści.
Krok 2
Wlej do natłuszczonej żaroodpornej formy. Odstaw do zastygnięcia.
Krok 3
Utrzyj jajka z żółtkami, śmietaną, mlekiem i 8 łyżkami cukru. Masę wylej na karmel. Formę wstaw na blachę napełnioną wodą.
Krok 4
Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i zapiecz około pół godziny, po czym schłódź w lodówce.
Krok 5
Resztę cukru wsyp na patelnię i skarmelizuj. Dodaj orzechy, wlej resztę soku i tak powstałą mieszanką posyp flan.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej