
Składniki
5 dekagramów
1 łyżka
1 sztuka
2 szklanki
1.5 dekagrama
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.

Krok 2
Ciągle mieszając dodawaj mąkę i mleko, gotuj w dużym rondlu na słabym ogniu około 20 minut.

Krok 3
Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przyprawą Knorr. Przed podaniem zmiksuj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos beszamelowy po hiszpańsku
Sos beszamelowy po hiszpańsku charakteryzuje się intensywnym posmakiem cebuli oraz wyrazistym aromatem gałki muszkatołowej. Jego aksamitną konsystencję uzyskasz dzięki mleku lub śmietanie, które należy dodać pod koniec gotowania i zmiksować z resztą składników. Cebulę wystarczy zeszklić na patelni i zaprawić mąką, dbając o to, aby wyszła biała zasmażka. Oprócz gałki muszkatołowej, do doprawienia sosu wykorzystaj również pieprz oraz suszoną włoszczyznę. Tak przygotowany beszamel sprawdza się w połączeniu z wieloma daniami. Spróbuj np. zestawić go z gotowaną piersią z kurczaka, grillowanym indykiem lub pieczoną jagnięciną. Świetnie będzie smakować również w połączeniu z makaronami. Wykorzystaj go jako dodatek do lasagne lub zapiekanki makaronowej, kontrastując jego posmak z łagodnymi pieczarkami, wędzonym boczkiem lub pikantnie doprawionym mięsem wieprzowo-wołowym. Świetnie będzie komponował się także z gotowanymi na parze lub pieczonymi warzywami, takimi jak: szparagi, brokuły, kalafior czy cykoria. Sprawdź ten przepis i przygotuj smaczny sos beszamelowy.