Frittata z suszonymi pomidorami i brie z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frittata z suszonymi pomidorami i brie z orzechami

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

2 szczypty

6 sztuk

2 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

10 dekagramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Formę na muffinki smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy każde wgłębienie pociętymi kawałkami papieru do pieczenia i wkładamy pokrojone w kostkę suszone pomidory i ser brie z orzechami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju na którym szklimy posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Lekko studzimy.Zamiast cebuli można dodać mini kostkę-prażoną cebulkę

Krok 2

Jajka roztrzepujemy z mlekiem, śmietaną, solą, szczyptą chilli, dodajemy zeszkloną cebulkę i kiełbasę, lekko mieszamy. Następnie masą jajeczną wypełniamy każdy dołek formy, w którym już są pomidory i ser. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż frittaty się lekko napuszą się i delikatnie przyrumienią. Podajemy np. na rozłożonej na talerzu mieszance sałat.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frittata  z suszonymi pomidorami i brie z orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej