Frytki z kabaczka w piekarniku - panierowane | Przepisy.pl pixel

Frytki z kabaczka - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

100 gramów

50 gramów

200 gramów

1 pęczek

2 sztuki

3 łyżki

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kabaczka przetnij po długości na cztery części, usuń miękką białą część z pestkami. Resztę pokrój w grube frytki o wymiarach 1cm szerokości i około 8cm długości. Posiekaj natkę pietruszki.

Krok 2

Jaja roztrzep w misce. Bułkę panko pomieszaj z parmezanem, natką pietruszki i przyprawami – harrisa, cebula i czosnek Knorr.

Krok 3

Kabaczka obtocz najpierw w mące potem w jajach, a następnie panieruj w bułce z przyprawami.

Krok 4

Opanierowane kawałki kabaczka ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, delikatnie skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 10-15 minut. Gotowe frytki podawaj z gotowym sosem chili Hellmann's.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz zrobić frytki np. z dyni lub cukinii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z kabaczka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z kabaczka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z kabaczka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z kabaczka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z kabaczka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z kabaczka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z kabaczka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z kabaczka - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z kabaczka - VIDEOFrytki z kabaczka - VIDEO

Frytki to przekąska i dodatek, którym nikt nie może się oprzeć. Kuszą złocistą skórką i delikatnym, puszystym wnętrzem. Czy może być jeszcze lepiej? Tak, jeśli zamiast ziemniaków, wykorzystacie do ich zrobienia inne warzywa. Z frytkami z kabaczka trudno będzie się rozstać!

Dla kogo?

Chrupiących frytek z kabaczka powinny spróbować osoby, które cenią różnorodne, warzywne smaki. Koniec z monotonią w kuchni!

Na jaką okazję?

Frytki z kabaczka prezentują się tak atrakcyjnie, że z powodzeniem mogą pełnić funkcję przekąski, gdy spodziewamy się gości. Spotkanie w luźnej atmosferze nie wymaga wyciągania najlepszej zastawy i wielogodzinnych przygotowań.

Czy wiesz, że?

Ojczyzną frytek prawdopodobnie jest Belgia. Według historyków pokrojone w paski i smażone ziemniaki już w XVII miały zastępować ludności trudno dostępne w okresie zimowym ryby.

Dla urozmaicenia:

Przygotujcie warzywny mix – frytki z kabaczka będą świetnie smakować z frytkami z selera, pietruszki i buraka.